POPIS UDRUGA NA PODRUČJU OPĆINE - DVD Mrzljaki - Goljak

Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Mrzljaki-Goljaki

Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Mrzljaki-Goljaki osnovano je na inicijativu Andrije Bencetić i Nikole Zdelar 30. srpnja 1950. godine, pod imenom DVD-Goljak. Društvo je tada brojilo 48 članova koji su, pod vodstvom tadašnjeg prvog predsjednika Nikole Zdelar, krenuli u akciju izgradnje vatrogasnog doma kojeg su uspjeli i napraviti, kroz nekoliko godina mukotrpnog rada i odricanja, te djelomično staviti u funkciju.

Danas je Dom u potpunosti obnovljen i uređen sa svim svojim sadržajima te pruža sve pogodnosti za uspješno obavljanje vatrogasne djelatnosti.
Društvo je 1984. godine kupilo vatrogasnu cisternu zapremnine 5.000 l koja je potpuno renovirana te se i danas njome koristimo. Nekoliko godina kasnije kupljeno je i novo navalno vozilo te motorna pumpa. Sva ta sredstva nabavljena su uz veliku pomoć naših mještana.
Danas naše društvo broji 70 članova od kojih je 45 aktivno, a ostalo su veterani te 15 članova mladeži.

Društvo je vrlo aktivno te neprestano radi na obučavanju i doškolovanju svojih članova. Trenutno društvo u svom sastavu ima 15 vatrogasnih časnika, od toga 8 prve klase, 8 dočasnika, a ostalo ispitani vatrogasci te manji broj koji nemaju vatrogasnog ispita. Društvo djeluje u sustavu Vatrogasne Zajednice općine Draganić, koja je pridružena članica Vatrogasne Zajednice Županije Karlovačke s kojom vrlo dobro surađuje.

U Društvu vlada vrlo velika aktivnost, te ekipe sudjeluju na takmičenjima, združenim vježbama te intervencijama u slučaju požara u elementarnih nepogoda, kojih nažalost ima dosta.
Društvo je dobro opremljeno ali nešto opreme i nedostaje, tu se većinom radi o vrlo skupoj opremi za koju nemamo dovoljno financijskih sredstava, ali se nadamo da ćemo to, uz pomoć nabaviti.