„SVI PUTEVI VODE U RIM”  -  KUD „Sv. Juraj“ Draganić je svoj pronašao i ostvario

U godini u kojoj Društvo obilježava 80 godišnjicu rada ostvareno je višegodišnje planirano gostovanje u Rim i Vatikan. Gostovanje je organizirano u suradnji s Talijansko-hrvatskom udrugom u Rimu, Papinskim zavodom sv. Jeronima, hrvatskim hodočasničkim domom „DOMUS CROATA“ u Rimu i Hrvatskim veleposlanstvom pri sv. Stolici u Rimu.

Zahvaljujući susretljivosti i gostoprimstvu svih navedenih subjekata članovi Društva predstavili su svoju zavičajnu tradicijsku baštinu, te razgledali kulturne i povijesne znamenitosti Rima i Vatikana.

Vrhunac gostovanja svakako je predstavljala nazočnost na općoj audijenciji kod sv. Oca Franje na koju su članovi Društva krenuli u svečanim draganićkim nošnjama. Tisuće i tisuće vjernika već u ranim jutarnjim satima popunjavalo je Trg sv. Petra. Zahvaljujući angažmanu Veleposlanstva RH pri Sv. Stolici Društvu su osigurane karte na prestižnom mjestu, neposredno na ulazu u Baziliku sv. Petra, odnosno pozadini pozicije sv. Oca za vrijeme dok je držao audijenciju. Opće uzbuđenje članovi Društva doživjeli su penjajući s do rezerviranog mjesta. Naime, do predviđene pozicije morali su prijeći preko cijeloga trga gdje su ih okupljeni vjernici sa svih strana svijeta radosno pozdravljali na raznim jezicima, zaustavljali i fotografirali .. osjećaj je to povezanosti s cijelim svijetom, osjećaj koji se urezuje u pamćenje. Poseban dojam i uzbuđenje vladao je čitavim Trgom kad se pojavio sv. Otac.  Njegov govor na audijenciji bio je posvećen majci Crkvi koja uči svoju djecu djelima milosrđa. (Detaljnije o katehezi pape Franje na općoj audijenciji možete pročitati na stranici http://w2.vatican.va/content/francesco/hr/audiences/2014/documents/papa-francesco_20140910_udienza-generale.html ; dok video zapis možete pogledati na http://www.radiovaticana.va/player/index_fb.asp?language=it&tic=VA_4KQA8FF7)

Vezano uz prezentaciju zavičajne tradicijske baštine za vrijeme gostovanja izdvojit ćemo postavljanje tzv. žive izložbe naziva „Gizdavi Draganićaki plemenita roda“ u predvorju Zavoda sv. Jeronima. Posjetitelje je na talijanskom jeziku kroz izložbu vodila gđa. Sarah Zuhra Lukanić, zamjenica predsjednika Talijansko hrvatske udruge u Rimu. Između ostalih izložbu su pratili: vlč. Marko Đurin, vicerektor Zavoda sv. Jeronima, zatim predstavnica Veleposlanstva RH u Rimu, gđa. Sonja   i voditelj na Radio Vatikanu, g. Marko Latinčić koji je nakon odgledane izložbe pozvao predstavnike Društva na snimanje emisije o Društvu s osvrtom na postavljenju izložbu i gostovanje u Rimu. Zahvaljujući tom susretu snimljena su dva priloga za Radio Vatikan. Prvi prilog emitiran je u utorak 9.9. u dnevnom javljanju hrvatske redakcije, a drugi je snimljen 10.9. neposredno nakon audijencije sa sv. Ocem Franjom i emitiran istog dana. (Snimke obje emisije također možete poslušati na adresi : http://hr.radiovaticana.va/news/2014/09/09/dragani%C4%87aki_o_svojem_kraju_i_kulturnom_djelovanju/cro-824352.).  Povrh toga spomenuta živa izložba kao i folklorni nastup održan je u predprostoru crkve sv. Justine čijoj župi pripada i Domus Croata u kojem su članovi Društva bili smješteni.

Ovim putem članovi KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić toplo se još jednom zahvaljuju svim članovima Talijansko-hrvatske udruge u Rimu, a posebno gđi. Sarah Zuhri Lukanić i g. Mirku Šikiću; vlč. Marku Đurinu, vicerektoru Zavoda sv. Jeronima (koji je Društvu prikazao prostore Zavoda i crkve te ispričao povijest i sadašnjost Zavoda); g. Hrvoju Franušiću iz Veleposlanstva pri sv. Stolici, g. Mati Martinoviću, upravitelju Domus Croata, g. Marku Latinčiću, voditelju na Radio Vatikanu, i našem vodiču g. Slavi Manduriću koji je punih pet dana svojim znanjem okupirao pažnju svih putnika i uz kojega su prisutni detaljno upoznali brojne hrvatske tragove u Vječnom gradu.

Latinska izreka, spomenuta na početku ovog osvrta; “Svi putovi vode u Rim” i danas zvuči aktualno pri pogledu na masu turista koji se tiskaju oko bezbroj spomenika kulture Vječnog grada.; a nakon obilaska samo osnovnih znamenitosti toga grada može se zaključiti da doista vrijedi i ova poznata izreka: „Rim nije grad, Rim je kultura“.