Vijesti

ŽUPANIJSKO NATJECANJE ORAČA U DRAGANIĆU - iZVJEŠĆE

DAN DRŽAVNOSTI OBILJEŽEN U OPĆINI DRAGANIĆ TRADICIONALNOM DVODNEVNOM MANIFESTACIJOM "DANI DRAGANIĆA 2015" - Pogledajte

OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA POGIBIJE 17 HRVATSKIH BRANITELJA U DRAGANIĆU I 20. OBLJETNICA OD IZGRADNJE SPOMEN KAPELE UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA

U Draganićkom naselju Mrzljaki,   08. studenoga 1991.g. u 14 sati u  podmuklom napadu zrakoplova JNA poginulo je 17 hrvatskih branitelja pripadnika 129. brigade ZNG/HV-a. Na spomen poginulim Hrvatskim vitezovima na tom je mjestu prije 2o godina izgrađena spomen kapela Uzvišenja Sv. Križa i podignut spomenik.

Danas 08. studenoga 2014. god. već 23. godinu za redom u 14 sati  na tom je svetom mjestu u nazočnosti rodbine i prijatelja poginulih, održana komemoracija za poginule uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća mnogobrojnih delegacija, te u nazočnosti mnoštva vjernika ispred Kapele održana je svečana  Sveta misa.

Svečanosti je u prijepodnevnim satima u organizaciji  Udruge Zraka Draganić, Karlovačke 129. brigade HV-a i općine Draganić prethodila 3. Memorijalna utrka u čast poginulih branitelja u kojoj je ove godine sudjelovalo 86 natjecatelja.

Nakon svečanosti u Kulturnom centru Draganić za sve sudionike upriličena je i izložba 129. brigade – sjećanje na poginule branitelje.

KAKO ISKORISTITI BIO OTPAD IZ DOMAĆINSTVA

U SUBOTU, 04. LISTOPADA 2014.- STRUČNIM SKUPOM OBILJEŽENA 750. OBLJETNICA PLEMENITE OPĆINE DRAGANIĆ

Općina Draganić ove 2014.g. slavi 750. obljetnicu od  kada je  4.listopada  davne 1264. godine dobila povelju Bele IV, kao potvrdu za svoju opstojnost  „NOBILES DE DRAGANICH – PLEMENITA OPĆINA DRAGANIĆ“

U nizu manifestacija koje su održane od početka godine do danas u subotu, 04. Listopada 2014. u organizaciji Udruge „Zraka“ i njezine predsjednice prof.povijesti  Kristine Vrbanek, a pod pokroviteljstvom Općine Draganić na čelu sa načelnikom Mr. Stjepanom Bencetićem i Općinskog vijeća, u dvorani Kulturnog centra Draganić za  70- tak nazočnih posjetitelja (domaćina, gostiju i uzvanika) održan je stručni skup ili bolje rečeno zanimljivi susret na kojem je kroz sliku i riječi prikazan dio povijesnog  presjeka  750 godina Plemenite Općine Draganić.

S velikom pozornošću i zanimanjem nazočni su pratili brojne podatke iz daleke povijesti Draganića koje je uz puno uloženog truda prikupila, obradila i kroz slikovno- govorni  prikaz na slajdovima  izložila gđa. Kristina Vrbanek, zatim je Arhivist Državnog arhiva u Karlovcu prof. Antonio Bosio također  uz slikoviti prikaz govorio  o najstarijim povijesnim dokumentima o Draganiću koji su trenutno pohranjeni u Arhivu  Karlovac. O bogatoj povijesti DVD-a Draganić o kojoj se malo zna, te o izgradnji Vatrogasnog doma Draganić na čije posvećenje je tada u Draganić došao i Kardinal Alojzije Stepinac  također je govorila prof. Kristina Vrbanek. Nakon izlaganja o dalekoj povijesti Općine Draganić, najviše pozornosti izazvalo je izlaganje doc.dr.sc. Ante Nazora ravnatelja Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je nazočnima veoma opširno i slikovito izložio uzrok i tijek Domovinskog rata od 1991., s osvrtom na udio i žrtve koje je  Draganić imao i dao u Domovinskom ratu. Na ovo izlaganje slikom i riječima nadovezala se i prof. K. Vrbanek te iznijela podatke o gradnji Spomen kapele Sv. Križ, kao spomen na tom mjestu poginulih 17. Branitelja pripadnika 129. Brigade HV-a od neprijateljskog raketiranja iz zrakoplova 08. studenog 1991.g. koji će također biti dio novije povijesti Općine Draganić.

Na samom završetku ovog nadasve poučnog i povijesnog skupa načelnik Općine Draganić Mr. Stjepan Bencetić,dr.vet.med. zahvalio je predavačima koji su izdvojili dio svojeg slobodnog vremena najprije za prikupljanje materijala a zatim i njegovu prezentaciju, te i  svim nazočnima,  što su svojim prisustvom uveličali svečani skup u sklopu  proslave 750. obljetnice Plemenite Općine Draganić.

Budući da je ovo tek jedan dio od prikupljenih podataka o povijesti Plemenite Općine Draganić, a dosta toga još treba istražiti, gđa. Kristina Vrbanek pozvala je sve nazočne da ukoliko posjeduju stare dokumente i fotografije, kao i druge povijesne materijale a voljni su ih ustupiti kako bi se kroz naredno razdoblje  možda izdala jedna kvalitetna Povijest Draganića.

 

KAKO JE BILO NA DANIMA DRAGANIĆA 2014.

 Pod pokroviteljstvom Općine Draganić i  udruga koje djeluju na području Draganića 20. i 21. Lipnja 2014. u sklopu obilježavanja 750 obljetnice Plemenite Općine Draganić, a prigodom Dana državnosti održana je   tradicionalna manifestacija Dani Draganića 2014.

“Dani Draganića 2014.” počeli su već u četvrtak u dvorani Kulturnog centra Draganić predstavom “Sliku tvoju ljubim”, koju je pred prepunim gledalištem izvela dramska sekcija KUD-a “Sveti Juraj”  Draganić.

PETAK 20. lipnja 2014.

-U petak u prijepodnevnim satima, a uoči manifestacije, Draganić su posjetili predstavnici Savjetodavne poljoprivredne službe Europske unije. U obilasku Draganića  posjetili su etno kuću Barice Turčić u Lazini, gdje su im pored razgledavanja etno predmeta i prostora, članovi KUD-a „Sveti Juraj“ pripremili živu izložbu kroz koju je prikazan dio naše baštine nadaleko poznatih narodnih nošnji i oglavlja, nakon okrijepe domaćim proizvodima, gosti su posjetili  Poljoprivredno gospodarstvo Bencetić  i  barokni posjed Udruge “Contessa” u Budrovcima.

- U predvečerje istog dana Draganić su posjetili veterani nogometnog kluba Dugopolje koji su sa domaćinima  veteranskim klubom  “Čeglje – Draganić” odigrali prijateljsku utakmicu.  Boljom igrom  pobijedili su gosti s 9:4.

- U večernjim satima pod velikim šatorom pred brojnom publikom nastupile su folklorne sekcije “Jurići” i “Fiolice” KUD-a “Sveti Juraj”, te djeca koja pohađaju Dječji vrtić “Didi” u Mrzljakima .

Prvi dan manifestacije završio je u kasnim noćnim satima plesom i veselicom  uz svirku  grupe “Lotos Band” iz Karlovca.

SUBOTA, 21. lipnja

Drugog dana, manifestacija Dani Draganića 2014.  započela je već u devet sati  likovnom kolonijom,

U  deset sati počela su sportska natjecanja.

- Malonogometni turnir udruga i političkih stranaka na jednom dijelu igrališta, a na drugom dijelu malonogometni turnir obrta i poduzeća,

- šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba Draganić,

- natjecanje u povlačenju užeta i  visećoj kuglani koje je organizirala UDVDR Ogranak Draganić

-  ribički “casting” u organizaciji ŠRD-a Draganić.

- Vatrogasna zajednica Općine Draganić organizirala je vrlo zanimljivu pokaznu vatrogasnu vježbu najmlađih članova – podmlatka.  

Od 20 sati nakon završteka svih natjecanja  proglašeni su  pobjednici u sportskim natjecanjima i podjeljene nagrade najboljim ekipama i pojedincima.

- Vinarima iz Udruge vinara, vinogradara i voćara “Draganićki bregi” uručene su   diplome i medalje za najbolje ocijenjena vina na ovogodišnjem ocjenjivanju  - „zlatna vina“.

Dvodnevnu manifestaciju upotpunile su i zanimljive izložbe koje su posjetitelji mogli razgledati u dvorani Kulturnog centra, a postavili su ih:

-        KUD Sv. Juraj- pod nazivom „Kroz Draganić nekad i danas“

-        Udruga Zraka i Hrvatske šume – pod nazivom „Draganićki lugovi“

-        Izložba likovnih umjetnina na platnu Stjepana Barkovića- Bebe

Za dobru zabavu posjetitelja koji su ispunili veliki šator do posljednjeg mjesta  pobrinula se svirkom  uz pratnju pjevača nenadmašnog glasa grupa “Dynamic” iz Karlovca (u bandy  i dvojica draganićaka), a za dobru mezu i kapljicu pobrinuli su se vrijedni članovi NK Draganića, KUD-a, Vinogradara i ŠRD-a Draganić.

Pogledajte zanimljive fotografije sa ovogodišnjih Dana Draganića koje je svojim objektivom zabilježila naša neumorna i sveprisutna  Barica...

 

RSS
str. 1 2 3 4 5 6 >