ZANIMLJIVOSTI

IZVJEŠĆE SA IZLUČNIH SPORTSKIH IGARA UDVDRRH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Izlučne sportske igre Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnice Karlovačke županije održane su u ponedjeljak 22. srpnja 2015.g.u Draganiću. Bile su to dvadesete županijske igre UDVDR-a. Održana su natjecanja u nogometu, šahu, kuglanju, boćanju, streljaštvu, potezanju užeta i stolnom tenisu. Nastupilo je više od dvjesto natjecatelja iz svih ogranaka. Desetu godinu zaredom ukupni pobjednik je ogranak Ozalj – Žakanje. Drugo mjesto pripalo je domaćinu Draganiću, a treći je bio ogranak Karlovac. Najbolji će predstavljati Karlovačku županiju početkom listopada u Zadru na državnom natjecanju.

PRIGODOM BLAGDANA SVIH SVETIH - SJEĆANJE NA PREMINULE DRAGANIĆKE BRANITELJE

MEĐUNARODNI SOKOLARSKI SUSRET U DRAGANIĆU

Prvi puta na području Karlovačke županije, ponajprije zahvaljujući lovcima i domaćinima lovačkom društvu  „Draganić“ iz Draganića koji su ustupili terene na kojima je  29.11.2014. godine organiziran  sokolarski susret.

Sokolari iz susjedne Slovenije te sokolari iz Međimurja, Istre, Zagreba, Slavonije, Velike Gorice i Siska sokolarili su sa jastrebovima, harisima, sokolovima i jednim surim orlom na vrhunskim ravničarskim lovnim terenima sa obiljem divljači. Susretu su nazočili i višestruki svjetski prvak u lovnoj kinologiji i lovu ujedno i sokolar sa surim orlom Hari Herak te ugledni lovac, kinolog a od sada i sokolar Davor Gmižić. Na kraju, kao i svaki puta do sada, sokolarenje se pokazalo kao najodrživiji i okolišno najprihvatljiviji način lova bez ranjavanja divljači i ugrozbe okoline. Zadovoljstvo svih prisutnih, posebno prijatelja iz Slovenije na čelu sa predsjednicom Slovenskog saveza za sokolarenje i zaštitu ptica grabljivica gđom Vilmom Alinom Šoba pokazalo je kako draganićki  kraj u središtu Hrvatske ima vrhunski potencijal i za ovaj danas sve popularniji tradicionalni način lova sokolarskim pticama.

UDVDR RH OGRANAK DRAGANIĆ U KOLONI SJEĆANJA

Dan je sjećanja na žrtve Vukovara. Svim žrtvama danas se klanja Hrvatska.

Pripadnici 110. Brigade HV-a, članovi  UDVDR RH Karlovačke županije i UDVDR-a  ogranak Draganić,  17. i 18. studenoga boravili su u Herojskom gradu  Vukovaru i uz nekoliko desetaka tisuća građana sudjelovali u Koloni sjećanja.

 Poklonili su se i zapalili svijeće u čast sjećanja na žrtve Vukovara koje su prije 23. Godine pale u slomljenom gradu Vukovaru. Pogledajte...

OVOLJETNE AKTIVNOSTI UDRUGE CONTESSA - DRAGANIĆ

Dvorac "Marijin dvor" Lužnica  nedaleko Zaprešića .

Barokni dvorac   u cijelosti je revitaliziran i pretvoren u duhovni centar  .Svake godine otvara svoja vrata  ljubiteljima baroka, glazbe, baroknih konja i  dvorskih plesova.Udruga Contessa  i njeni  barokni konji tradicionalno  organiziraju veliku baroknu glazbeno scensku predstavu.U suradnji sa  udrugom Plemićka mladež Oroslavlje "Fenix", "Lipicanska barokna raskoš ".


Dvorac Bilje.

Daleko  u Slavoniji nalazi ovaj   barokni lovački dviorac jednog od najslavnijih  generala i prinčeva austrijskog carstva iz doba baroka.Princ Eugen Savoyski bio je njegov vlasnik.Ovaj dvorac svake godine  otvara svoja vrata kako bi  podsjetio na carske dane svoje prošlosti.U društvu velikog broja gostiju posebno mađara udruga Contessa i ergela Đakovo zajedno su izveli predstavu "Kraljevski konji princa Eugena Savoyskog".Bio je to naš doprinos nastojanjima da se i ovaj dvorac revitalizira i postane atraktivna turistička destinacija.

STARI GRAD OZALJ

28..9.2014. Stari grad Ozalj bio je ove nedjelje   podij za dvorske plesove. Uz   atraktivan sadržaj muzeja koji se nalazi u Starom gradu  udruge su obogatile ovaj divan prostor. Zdanje se  uz velike  radove   obnavlja kako bi   zablistao starim sjajem.

Udruga "Contessa " u suradnji sa udrugom "Katarina Zrinska" posjetiteljima je predstavila dvorske plesove iz doba renesanse i baroka. Doprinos je to nastojanjima da se Ozalj  predstavi kao atraktivna turistička destinacija sa bogatom kulturnom baštinom.

POREČ- GIOSTRA

Contessa  na  velikoj baroknoj  manifestaciji GIOSTRA -Poreč Na poziv direktora Giostre, Contessa je  gradu Poreču i  velikom broju inozemnih gostiju  14.9.2014.  priredila veliki glazbeno scenski spektakl.

Pred više od 2.000 gledatelja  8 baroknih pastuha plesalo je sa svojim dvorskim damama. Predstava je doživjela ovacije. Za ovu predstavu na samoj obali mora  konji i jahačice su se pripremali  i trenirali 3 mjeseca. Za potrebe ove predstave  izrađeno je   preko 90  svečanih  dvorskih odora 18st. Dresurne jahačice prikazale su  sve elemente visoke  dresure koje   su barokni konji  u ona davna vremena baroka izvodili .Pas de deux, kvadrille, rad na dugim uzdama, školu "Nad zemljom" ,propnjevi i nakloni.....Oduševljeni grad i gosti, zadovoljni organizatori, ponosni članovi udruge jamstvo su buduće  suradnje na promidžbi  ove kulturno turističke atrakcije.

AKTIVNOSTI UDRUGE CONTESSA SE NASTAVLJAJU

Udruga "Contessa"  nastupila na Međunarodnoj  manifestaciji "Dani vitezova Vranskih". u Vrani  pored Vranskog jezera nedaleko BiogradaSvake godine tisuće inozemnih gostiju  s nestrpljenjem očekuju početak ove velike manifestacije koja okuplja  viteške skupine iz naše zemlje i inozemstva."Contessa"  sa svojim  temperamentnim  dresurnim  pastusima lipicanske i barok pinto pasmine tradicionalno  izazove buru oduševljenja kod publike.Dinamična  i mistična srednjovjekovna glazba, licencirani dresurni jahači , raskošna kostimografija i ples nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Za ovaj nastup udruga Contessa je pripremila tematski  prigodnu   predstavu "Sultanovi konji" a članovi udruge su se izvrsno snašli u ulogama Turaka, vila i  ratnica .Konji su nosili specijalnu  bojnu ormu kakva se prakticirala u 16st. Budući da se konji kreću  vrlo brzo tik uz tijela plesačica, te  u ritmu glazbe naglo mijenjaju smjer bilo je potrebno do zadnjeg detalja uvježbati   kretanje   jer se radi o izuzetno opasnim scenama, pa jahači moraju biti  vrhunski pripremljeni i iskusni. Publika je to  prepoznala i nagradila ih burnim pljeskom.

UDRUGA CONTESSA U LEKENIKU

BAN JELAČIĆ I  udruga "CONTESSA" U LEKENIKU-oživjela  povijest "Udruga "Contessa" iz Draganića i  Udruga "Potkalnički plemenitaši" iz Gornje Rijeke već dugi niz godina zajedno  kao živa slika  sjajne plemićke baštine naše zemlje.

U Lekeniku smo jučer oživjeli 1848.god. i  povijesni trenutak kada grof Josip Jelačić od lokalnog poštara prima dekret austrijskog cara o  imenovanju za bana.Ovaj svečani  trenutak naše povijesti  prikazali smo  našom zajedničkom predstavom koja je okupila mnoštvo posjetitelja.

(na slikama jahačice, licencirane dresurne natjecateljice  udruge "Contessa" iz Draganića na svoja 2  vrhunska  lipicanska pastuha potomka ergela Đakovo i Lipik i članovi udruge "Potkalnički plemenitaši" iz Gonje Rijeke u  replikama krinolina  naše  slavne operne dive grofice Erdody Sidonije Rubido.)

"CONTESSA" U OROSLAVLJU

Članovi udruge "Contessa" iz Draganića tradicionalno nastupaju  na kulturnoj manifestaciji "Vrtna zabava kod Luje Vranyczanya"u Oroslavju Gornjem

 

 Pred velikim brojem posjetitelja  ljubitelja dvoraca i dvorskih perivoja  članice udruge "Contessa" oživjele su  tradiciju   dvorskih svečanosti kakve su se prakticirale u 18 i 19st. kao i u ona davna vremena pojava baroknih konja koji graciozno plešu sa svojim plesačicama izaziva bure oduševljenja već stoljećima.

Budući da "Contessa2 surađuje sa KUD-om "Katarina Zrinska" iz Ozlja i ovo je bila prilika za  zajednički nastup.Također prilika je to bila i za srdačno druženje sa srodnim udrugama koje također njeguju  plemićku baštinu naše zemlje.

 

 

Nekoliko zanimljivih podataka o dvorcu i perivoju

 

Vlasnici dvorca Oroslavje Gornje bile su plemićke obitelji Čikulin, Sermage i Vraniczany. Dvorac je od 18. st. nekoliko puta bio renoviran i to na temeljima dvorca kojeg je vjerojatno još 30-ih godina 17. st. Sagradio vlastelin Julije Čikulin, ali o tome nema podataka. Dvorac je imao barokna obilježja, bio je četverokutnog oblika s unutrašnjim dvorištem i okruglim kulama. Dvorac je imao prekrasno ulazno pročelje sa tornjićem i satom na vrhu. To je bio jedini dvorac u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokriven crijepom. Uz dvorac je bio uređen perivoj po uzoru na onaj u Versailiesu sa jezerom u dnu perivoj i otočićem.

 

 

U tom perivoju sačuvani su kipovi Flore i Satira, jedini sačuvani barokni kipovi s mitološkim bičima u Hrvatskoj. Ljepota dvorca i perivoj privukla je poznatog mađarskog skladatelja Franza Liszta da boravi ovdje u dva navrata 1846. Posljednji potomak obitelji Čikulin, Ivan Franjo (1681.-1746.), u ovom je dvorcu imao jednu od najbogatijih knjižnica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koju su sačinjavali naslovi tada najvećih europskih pravnika, filozofa i književnika.

 Udruga "Contessa" i najljepše priče o Hrvatskim dvorcima  

 Dana 17.5. 2014. održala se u Starom gradu  Ozalj  kulturna manifestacija  "Večera sa Zrinskim".

 Na inicijativu  udruge "Contessa" iz Draganića  stvorena je nova  vrlo  

atraktivna turistićka ponuda grada Ozlja.

 U sklopu međunarodnog dana muzeja. Uz podršku Grada Ozlja, Zavičajnog  muzeja i KUD-a "Katarina Zrinska" te  pod spec. ljubaznim dopuštenjem  vlasnika dvorca  družbe "Braće Hrvatskog Zmaja".  

 Uzbudljivo  putovanje u doba grofova Zrinskih privuklo je  male i velike gledatelje koji su uživali u oživljenoj povijesti  bajkovitog dvorca.

  Budući da  ovaj prelijepi dvorac  i njegova povijest spadaju u bisere vrijedne kulturne baštine naše zemlje, cijeli sadržaj bio je pripreman sa posebnom pažnjom.Zbog  prekrasnog scenskog okruženja koje dvorac pruža  u udruzi "Contessa" i KUD-u "Katarina Zrinska" vladala je prava euforija  na probama.  

 Na svakom koraku prelijepe dvorske dame, vitezovi i konjanici, dvorjani, opasni streličari i  mačevaoci.Renesansna glazba jahači   i plesači udruge "Contessa" i KUD-a Katarina Zrinska"  nadopunili su ovaj izuzetan događaj. Najmlađi su posebno uživali.Mali vitezovi su imali prave dvoboje a male princeze su se  naplesale i nauživale druženja sa viteškim konjem pod budnim okom "Contessinih" animatora.Atraktivne scene plesa sa ponosnim lipicanskim pastuhom i pravi konjički viteški turnir posebno je nagrađen velikim pljeskom prisutnih.

  Na kraju  slijedilo je posebno iznenađenje za goste. "Grof Zrinski" zadovoljan večernjim sadržajem pozvao je sve prisutne na  večeru u svečanu  dvorsku dvoranu. Lovački gulaš i  specijalitet torta "Katarina Zrinska" te vina ozaljskih vinara nikog nisu ostavili ravnodušnim.Zadovoljni i oduševljeni gosti, pohvale,te brojni upiti o ponavljanju  manifestacije najbolja su  preporuka ovakvim projektima.

  

  

  

 

IZVIĐAČI POLOŽILI ZAVJET

Izviđači u Draganiću

28.05.2014. članovi patrola „Sove“ i „Vukovi“ položili su izviđački zavjet kojim su se zakleli da će voljeti i upoznavati svoju domovinu, pomagati drugima, živjeti i raditi po izviđačkim zakonima. Svečanost se održala u OŠ „Draganići“ s početkom u 19:00 sati.
Nakon toga zajedno su se družili uz kekse i sok.

Članovi patrole „Save“: Lucija Bregar
                                          Matea Fok
                                          Jasmina Udorović
                                          Anamarija Čađavčan
                                          Josipa Čađavčan
                                          Jelena Jazvac
                                          Josip Mikan
                                          Matija Gojšić

Članovi patrole „Vukovi“: Karla Dimitrovski
                                              Kristina Udorović
                                              Paula Cvetević
                                              Emanuel Bujan
                                              Tomislav Gojšić
 

Članovi OI SPIDER iz Duge Rese:     Željko Car
                                                              Ivana  Car
                                                              Nikolina Šlat
                                                             Lucija Halavanić
                                                             Antonio Car
                                                             Luka Brozović
                                                             Jakov Škrtić

Ovim događajem nastavljena je suradnja OI Spider iz Duga Rese i Udruge Zraka iz Draganića.

VINCEKOVO 2013.

Evo kako je bilo na Vincekovo u vinogradu vinara i predsjednika Udruge "Draganićki bregi" Stjepana Bene:

U DRAGANIĆU OBNOVLJEN STARI OBIČAJ- ČESTITARI NA KONJIMA ZA ŠTEFANJ

26. prosinca se slavi blagdan svetoga Stjepana prvomučenika.

Sveti Stjepan je bio jedan od sedam izabranih đakona u počecima Crkve. Nakon smrti Isusa Krista, snažno je propovijedao Kristov nauk, što je razljutilo tadašnje moćnike i protivnike. Pogubljen je kamenovanjem.

U Hrvatskoj se na Štefanje tradicionalno jašu i konji. Ovaj običaj je bio zabranjen 1950. godine, jer se shvaćao kao veličanje hrvatskog nacionalizma.U Draganiću je prije par godina ponovo obnovljen taj stari običaj, i iz godine u godinu sve brojnija je grupa čestitara na konjima. Ove godine niti kiša nije omela desetak jahača koji su na svojim ljubimcima  obišli  Stjepanae u Draganiću i okolici i  čestitali im njihov dan. Pogledajte  ih …. 

PROSLAVA BLAGDANA SV. NIKOLE U LAZINI

    Već tradicionalno prema kalendaru događanja u Adventu u Lazini je u organizaciji Općine Draganić, Mjesnog odbora Lazina-Franjetići proslavljen blagdan Sv. Nikole kome su se uz brojne mještane Draganića i okolnih mjesta najviše  veselila djeca. Nakon Mise  u prepunoj  kapelici Sv. Fabijana i Sebastijana , Sveti Nikola je u svojoj kočiji za svu djecu dovezao oko 300 darova, a za sve nazočne  vrijedni domaćini  Lazine i Franjetića pripremili su topli domjenak.

Zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovog Blagdana.

PROŠAO BOŽIĆNI SAJAM (pogledajte)

MARTINJE 2013. U LOVAČKOM DOMU DRAGANIĆ Pogledajte

I ove godine  vrijedni članovi Udruge vinara, vinogradara i voća "Draganićki bregi" organizirala je tradicionalno "krštenje mošta -Martinje" u Lovačkom domu u Draganiću. Bio je tu "biškup Jura, kum Jura, miništrant Štef i vinar-gazda Zvona", koji su pred članovima Udruge i njihovim brojnim gostima obavili ceremoniju "krštenja mošta". Potom je uslijedila  bogata večera zalivena mladim tek krštenim vinom, a uz tamburaški sastav plesalo se do dugo u noć.

2. MEMORIJALNA UTRKA U ČAST 17. POGINULIH PRIPADNIKA 129.BR.HV- 09.11.2013. U 10,00 SATI KOD KAPELICE SVETOG KRIŽA U MRZLJAKIMA-DRAGANIĆ

„Druga memorijalna utrka u spomen

na 17 poginulih pripadnika 129 br.HV.“

          Prije utrke pod spomen križ svijeće su zapalili predstavnici organizatora utrke, natjecatelja i Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

          Na drugoj memorijalnoj utrci u spomen na 17 poginulih pripadnika 129 br.HV nastupilo je 49 natjecatelja ( 5 u ženskoj i 44 u muškoj kategoriji) iz Hrvatske i Slovenije. Stazu dužine 15 km prvi je istrčao Mario Špoljar iz AK Rudolf Perišin iz Gornje Stubice.

 

Muški prva tri mjesta

Poredak

St.br

Ime

Prezime

God.rođ.

Kategorija

Klub

Rezultat

1

31

Mario

Špoljar

1990

M20

AK Rudolf Perešin

0:55:52

2

33

Željko Franjo

Letonia

1973

M40

AK Dinamo-Zagreb

0:56:23

3

8

Davor

Mataković

1960

M50

AK KA-TIM

0:59:27

 

Žene prva tri mjesta

Poredak

St.br

Ime

Prezime

God.rođ.

Kategorija

Klub

Rezultat

1

51

Gabrijela

Šalković

1977

Ž30

AK KA-TIM

1:06:13

2

28

Lucija

Ptiček

1987

Ž20

Individualac

1:21:51

3

36

Ana

Kresojević

1955

Ž60

AK Maksimir

1:22:19

          Pehare za prvoplasirane i medalje po kategorijama uručila je Sanja Luke, dijete poginulog Josipa Luke  pripadnika 129.

          Medalje su dodjeljenue u posebnoj kategoriji natjecatelji pripadnici 129.brHV.

          Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, natjecateljima je darovala prigodnu tortu u obliku staze s trkačima u znak zahvale za nastup.

          Natjecatelji su nastupili iz sljedećih klubova i  udruga: AK Rudolf Perešin, AK Dinamo-Zagreb, AK KA-TIM KARLOVAC, AK Maksimir, AK Veteran- Zagreb, KAV- Zadar, AK Sljeme

Zagreb, AK. Jastreb 99, AK Maraton Vukovar, AK Oroslavlje, DRTP-Marathom Novo Mesto, TK Maraton Ptuj, Zajemna-Klub Slovenija, Udruga specijalne policije GROM Karlovac,  Udruga Moslavina u pokretu, 110.br "Wolfovi", 110. Brigada Karlovac, NK Karlovac, DVD Draganić, AK Maraton Vukovar, AK Oroslavlje, Gademzi, Intersport-H, te trkača koji su trčali individualno.

             Na utrci su nastupila i tri natjecatelja iz Draganića i ostvarili sljedeći rezultat:

-        Želimir Gačak (individualno) ukupni poredak 8 mjesto, a 1 mjesto u kategoriji M20,

-        Karlo Šušmak ( DVD Draganić) ukupni poredak 46 mjesto, 3 mjesto u kategoriji M20.

-        Antonio Bujan ( DVD Draganić) odustao - ozljeda

REZULTAT DRUGE EMORIJALNE UTRKE

POREDAK

ST. BR.

IME

PREZIME

GODINA ROĐENJA

KATEGORIJA

KLUB

REZULTAT

1

31

Mario

Špoljar

1990

M20

Ak Rudolf Perešin,G.Stubica

0:55:52

2

33

Željko Franjo

Letonia

1973

M40

Ak Dinamo,Zagreb

0:56:23

3

8

Davor

Mataković

1960

M50

AK KA-TIM, Karlovac

0:59:27

4

13

Nikica

Vrabac

1963

M50-1

USP GROM, Karlovac

1:00:36

5

50

Mladen

Lišnjić

1972

M40-1

Individualno

1:01:44

6

18

Aleksandar

Božić

1965

M45-1

AK KA-TIM, Karlovac

1:03:42

7

20

Čamil

Bešo

1956

M55-1

Marathon Novo Mesto,Slovenija

1:04:18

8

54

Želimir

Gačak

1986

M20-1

Individualno,Draganić

1:05:03

9

49

Krešimir

Bonetić

1979

M30-1

Intersport-H

1:05:38

10

15

Stjepan

Cerovac

1952

M60-1

110. Brigada Karlovac

1:05:49

11

30

Željko

Kliček

1976

M30-2

AK Oroslavlje

1:06:00

12

51

Gabrijela

Šalković

1977

Ž30

AK KA-TIM, Karlovac

1:06:13

13

12

Damir

Matan

1965

M45-2

USP GROM, Karlovac

1:07:15

14

21

Jože

Župan

1959

M50-2

Vrajemna-Klub,Slovenija

1:08:04

15

5

Vlado

Starješinić

1948

129 brhv-1

"Ceik" Braća Seljan

1:08:58

16

55

Milan

Pernar

1959

M50-3

AK Miksimir; Zagreb

1:09:32

17

57

Dado

Beco

1962

M50-4

Gacka

1:09:42

18

38

Franjo

Kresojević

1953

M60-2

AK Veteran, Zagreb

1:10:28

19

14

Željko

Grubiša

1968

M45-3

USP GROM, Karlovac

1:10:35

20

52

Ivan

Pongrac

1950

M60-3

KAV- Zadar

1:10:57

21

40

Eduard

Doljak

1952

M60-4

Marathon Novo Mesto,Slovenija

1:11:48

22

10

Zdravko

Šaflin

1967

M45-4

Individualno

1:13:25

23

17

Krunoslav

Šnur

1959

M50-5

Moslavina u pokretu,Kutina

1:13:42

24

25

Zlatko

Đurin

1955

M55-2

AK KA-TIM, Karlovac

1:13:59

25

34

Neven

Drozdek

1979

M30-3

AK Maraton Vukovar

1:14:36

26

16

Marjan

Petrov

1952

M60-5

Individualno

1:14:37

27

35

Marinko

Lovrić

1957

M55-3

AK Maksimir,Zagreb

1:14:39

28

11

Dragoljub

Tomić

1953

M60-6

AK KA-TIM, Karlovac

1:15:00

29

56

Vedran

Gerovac

1979

M30-4

Gademz, Karlovac

1:16:16

30

45

Predrag

Bošnjak

1961

M50-6

AK. Jastreb 99

1:17:37

31

7

Mateo

Banjavčić

1994

M20-2

NK Karlovac

1:18:58

32

48

Pero

Cindrić

1960

M50-7

Individualac

1:18:59

33

44

Dominik

Ban

1974

M30-5

2/1/110.br "Wolfovi"

1:19:56

34

26

Janez

Sagadin

1960

M50-8

TK Maraton, Ptunj

1:21:15

35

42

Ivica

Grgić

1963

M50-9

Prvi Hrvatski Redarstvenik

1:21:17

36

28

Lucija

Ptiček

1987

Ž20

Individualno

1:21:51

37

29

Milan

Beuk

1970

M40-2

AK KA-TIM, Karlovac

1:21:51

38

36

Ana

Kresojević

1955

Ž50

AK Maksimir,Zagreb

1:22:19

39

39

Peter

Bunjevac

1952

M60-7

Marathon Novo Mesto,Slovenija

1:22:43

40

46

Hrvoje

Benčak

1974

M30-6

Noname

1:23:48

41

19

Milan

Komljenović

1959

M50-10

Individualno

1:24:26

42

58

Marijana

Kostelac

1966

Ž40-1

Individualno

1:25:16

43

47

Stjepan

Žgela

1977

M30-7

Moj Klub

1:26:09

44

9

Danijel

Cessare

1944

M65-1

AK Sljeme, Zagreb

1:30:38

45

22

Josip

Komljenović

1958

M50-11

Individualno

1:31:07

46

1

Karlo

Šušmak

1990

M20-3

DVD Draganić

1:32:59

47

4

Zoran

Petković

1938

M75-1

AK KA-TIM, Karlovac

1:34:33

48

23

Katarina

Komljenović

1987

Ž20-1

Individualno

1:36:22

49

2

Antonio

Bujan

1992

M20

DVD Draganić

odustao

          Organizaciju utrke poduprli su : Bublić-commerce, Općina Draganić, Pekarnica Slavuj, PPK Karlovac, RIPS Salopek, Zelenilo d.o.o. Karlovac, Pilana Mravunac. 

          Potporu u provedbi utrke pružili su članovi DVD Draganić, DVD Mrzljaki, a u prostoru ŠRD Draganić nastavilo se sa druženjem nakon utrke.

          Zahvaljujemo svima koji su nam pružili potporu i pomoć u organizaciji memorijalne utrke.

UDVDR- OGRANK DRAGANIĆ - SJEĆANJE NA PREMINULE

Prigodom blagdana Svih Svetih i  Dušnog dana, kao i ranijih godina članovi draganičke Udruge UDVDR- Ogranak Draganić obišli su grobove svojih suboraca i u znak sjećanja položili cvijeće i zapalili svijeće.

PREDSTOJEĆI NASTUPI "CONTESSE"

2013.godina,  je godina  sporta za članove udruge "Contessa" 

 Što se tiče  natjecateljskog dresurnog jahaćeg sporta, sve četiri  jahačice inače članice udruga "Contessa"  (Snježana Beljan, Dejana Orešić, Rea Bingula i Zvjezdana Klarić), plasirane su  na svim dresurnim turnirima , pa već dvadesetak pehara za ovu sezonu krase police naše udruge. Završilo je državno prvenstvo   naravno sa najvišim plasmanima za naše jahačice.

Upravo na  našu inicijativu donesen je novi pravilnik i u suradnji sa Hrvatskim konjičkim savezom i klubovima grada Zagreba ,ove godine  u liste natjecanja uvrstili smo i specijalne turnire za dresurne konje baroknih pasmina. To su tri kola Croatia Barok-cup.

Veseli nas izuzetno veliki broj startanja  na ovim novim turnirima Tu su i licencirani nacionalni suci. Ujedno to je i naš doprinos popularizaciji lipicanaca kao jahaćeg konja. Budući da je Hrvatska zemlja s najvećim brojem lipicanaca  na svijetu, cilj nam je ovakvim natjecanjima u duhu baroka omasoviti interes za kupnju naših hrvatskih lipicanaca kod dresurnih natjecatelja. Tu su i vrlo atraktivni crni Frizijci vrlo rijetki u Hrvatskoj kao i konji andaluzijci iz Španjolske,koji također spadaju u barokne konje.

Rozete i pehari su posebno dizajnirani,kao i najavni plakati. Uveli smo i novo pravilo koje jako veseli one malo slabije natjecatelje, tako da sad svako ko starta i uspješno odjaši zadani program dobiva rozetu za uspomenu na turnir što do sad nje bio običaj.

Jahanje počasnog Radetzky-marša posebna je čast  i sada  svi u tom uživaju, a ne samo 3 najbolja. To izuzetno veseli mlade jahače i motivira ih za natjecanje iako možda  imaju slabiju kvalitetu konja. 

Pripreme , treninzi i probe  se kontinuirano provode.

 -   *9.10. i 11.9. 2013. gosti smo Međunarodnog srednjovjekovnog festivala u Svetvinčent-u u Istri.

-       -        S nestrpljenjem očekujemo finale Cro Barok -cupa  14.9.2013. kad će biti jedno od najatraktivnijih natjecanja u kategoriji KUR-a tj. slobodni program s baroknom glazbom i koreografijom po izboru  uz obaveznu baroknu odoru za jahača i konja. Od A-M kategorije Tada će biti i proglašeni sveukupni pobjednici sva tri kola.

Udruga "Contessa" pripremila je i atraktivni program sa svojih 6 baroknih konja s kojima nastupa na finalu ovog natjecanja

 -  *Uskoro nam slijedi  22.09.2013. u 14h  veliki nastup na Međunarodnom festivalu čipke u  Lepoglavi gdje smo već tradicionalni gosti niz godina.

 -   *29.9.2013. Organizatori smo  tradicionalno i "Lipicanskog bala" u prekrasnom  baroknom dvorcu "Marijin Dvor" Lužnica pored Zaprešića. Dvorac u Lužnici spada među najljepše barokne dvorce naše zemlje.

 -  *Prvi tjedan u 10. mj. rezerviran je za  naš veliki viteški konjički turnir "Jousting"koji organiziramo za posjetitelje u Državnoj ergele lipicanaca Đakovo na poziv upravitelja ergele . *Budući da je "Contessa" prošle godine za božićne blagdane  organizirala dva  "Božićna bala lipicanaca" u ergeli Đakovo,koji su  doživjeli više nego očekivan uspjeh, pripreme,dogovori i najava za ovogodišnji bal  je u tijeku.

Evo kako vidite dragi naši mještani nadamo se da Vas   veseli uspješan rad naše udruge i promocija Draganića širom naše zemlje i inozemstva kako je  ostvaruje  udruga "Contessa"  i njeni članovi.


Udruga "Contessa" na međunarodnom viteškom turniru

"DANI VITEZOVA VRANSKIH" 19.20. i 21.7.2013.

 Udruga "Contessa" iz Draganića  već tradicionalno svojom glazbeno scenskom predstavom sa konjima i plesačima sudjeluje na međunarodnom viteškom turniru "DANI VITEZOVA VRANSKIH"  velikom scensko povijesnom spektaklu. Već sam dolazak  naših  vatrenih konja na borilište izaziva  buru oduševljenja kod publike, tada počinje glazba i naši jahači i plesači izvode svoj atraktivni program.

Vrana  davno zaboravljen gradić  nedaleko Pakoštana, kažu  u davna vremena najveseliji grad  na našoj obali. Potonuo u zaborav stoljećima. Danas....Mistični duh vitezova Templara  na svakom koraku. Pred  više tisuća gledatelja se ukazuju srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave, i k svemu tom bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa  posjetitelje dana neće ostaviti ravnodušnim. Gastronomska  ponuda  mami mirisom i okusom. U zraku  jak miris mirte i smilja. 

Neposredno uz Han Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povijesni spektakl  uvodi u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, isturenog bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

 

 

 

 

TRADICIONALNI DANI DRAGANIĆA 2013... pogledajte dio atmosfere

UĆENICI OŠ DRAGANIĆ

Odlična suradnja vatrogasaca i OŠ Draganić

            U ponedjeljak, 10. lipnja Dobrovoljno vatrogasno društvo Draganići ugostilo je učenike od 5. do 8.  razreda osnovne škole Draganić u vatrogasnom domu.

           Učenici su imali prilike razgledati prostorije vatrogasnog doma i tom prilikom mogli su čuti mnoge zanimljivosti vezane uz vatrogastvo. Osim vatrogasnog doma, djeca su  razgledavala i vatrogasna vozila i opremu koju je prezentirao zapovjednik DVD-a. Nakon razgledavanja, operativni vatrogasci DVD-a Draganići pripremili su nekoliko manjih vježbi kako bi se učenicima demonstrirao rad vatrogasaca.

           Na opće oduševljenje svih, djeca su bila vrlo zainteresirana za rad vatrogasaca te su dobili priliku isprobati vatrogasnu opremu, a njihovo oduševljenje kao i cijeli posjet možete vidjeti na prikazanim fotografijama.

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA "DRAGANIĆKI BREGI" ORGANIZIRA OCJENJIVANJE VINA U DRAGANIĆU

BRANITELJI DRAGANIĆA U BLEIBURGU

       Uoči obilježvanja 68. obljetnice stradavanja pripadnika HOS-a i civila na Bleiburškoj poljani i "Križnom putu", branitelji Draganića uz potporu Općine Draganić, TZ Draganić i vlastitim financijskim sredstvima u sklopu edukativnog putovanja posjetili su mjesto stradavanja hrvatskog naroda u Bleiburgu.

       Na spomen obilježju položili su cvijeće i zapalili lampione u znak pijeteta svim stradalima, među kojima je kalvariju "Križnog puta" prošao i  znatan broj naših Draganićaka. Na tužni dio te povijesti podsjetio nas je i gosp. Ilija Abramović sudionik tih tragičnih događanja kao pripadnik HOS-a, iako ranjem uspio je sa svojim suborcima probojem izbjeći tu tragediju, te je već 60 godina glavni organizator svih zbivanja vezanih za  obilježavanje obljetnice i sjećanje na istu, a  ujedno je i tajnik Počasnog Bleiburškog voda.

        UDVDR - Ogranak Draganić zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, kao i gosp. Abramoviću koji nas je dočekao, vodio  i  upoznao sa dijelom naše ne tako davne prošlosti.

22.01.2013. - VINCEKOVO U SRCU DRAGANIĆKOG VINOGORJA..

ČESTITARI SVETOG STJEPANA NA KONJIMA

NOGOMETAŠI U NJEMAČKOM REUTLINGENU

    Prošlog petka, subote i nedjelje veterani NK Draganić-Čeglje boravili su na malonometnom turniru u Reutlingenu. U petak je  odigrana utgakmica velikog nogometa između SSV Reutlingen 05 i naših veterana, navečer u 19 sati pod reflektorima velikog stadiona u kojoj su domaćini Reutlingena bili bolji - razlog poraza naših "velika magla na terenu". No niti poraz nije bio razlog da se nakon prijateljske utakmice ne održi zajednička večera i druženje do kasno u noć.
Subotnji malonogometni turnir obilovao je pobjedama, porazima i neriješenim rezultatima, naročito je bila napeta zadnja utakmica gdje je uz žestoku atmosferu s tribina naš NK od rezultata 0: 2, uspio izjednačiti na 2: 2. No nije važno pobijediti ili izgubiti. važno je sudjelovati. Zahvaljujemo našim domaćinima u Reutlingenu, naročito gosp, Franzu za još jedan ugodan i nezaboravan boravak u Njemačkoj. 

HVALA TI BOŽE ŠTO SI VRATIO NAŠE GENERALE- HEROJE...!!!!!!!!!

JAASKANSKI SUSRETI U ETERU RADIO JASKE UŽIVO IZ DRAGANIĆA...

„Jaskanske susrete“ već smo emitirali iz susjednih općina Zagrebačke županije, koje spadaju u jaskanski kraj, a činile su nekada jedinstvenu Općinu Jastrebarsko (okićki dio općine Klinča Sela, Pisarovina), ali se danas po prvi puta javljamo iz općine koja formalno ne pripada onom području kojeg nazivamo jaskanski kraj, a nalazi se i u drugoj županiji, Karlovačkoj. Iako smatramo da nekakve formalne granice između susjednih hrvatskih naselja, općina i gradova uopće nisu bitne za blisku povezanost i svakodnevnu suradnju među njima, veze između Općine Draganić i Grada Jastrebarsko itekako su duboke, važne, utemeljene i stare.

GOSTI IZ LITVE U OBILASKU DRAGANIĆA.....

U ime općine Draganić zahvaljujemo: OPG-u "Contessa", Župniku S. Prugovečkom, Ribnjacima KUPA Draganić, OŠ Draganić i KUD-u Sv. Juraj Draganić na dočeku i prezentaciji svoje djelatnosti, kao i dostojnoj prezentaciji naše Općine Draganić. Poglavito Hvala našoj školi i ravnateljici Marici Jurčić, njezinim učenicima i učiteljima na predivnom programu, koji su pripremili samo za ovu prigodu i naše uvažene goste iz Litve, te našem KUD-u Sv. Juraj na domaćinstvu i ugodnoj svirci tamburaša.

Zahvaljujemo našem županijskom vodstvu, koje je općinu Draganić prepoznalo kao domaćina za ovaj susret, te Županu Ivanu Vučiću i njegovim suradnicima što su uveličali ovaj događaj svojom nazočnošću.Marijana i tebi Hvala: raduje nas što si naše gore list. Pogledajte što su fotoobjektivom sa ovog susreta zabilježile gđa. Tomašković i gđa. Domjančić, a ujedno i njima Hvala.....

LITVANSKA DELEGACIJA...završnica posjeta- dvorana Kulturni centar Draganić

KARLOVAC-  GEVGELIJA- MAKEDONIJA
Saša Trajkov dao je život za slobodu Domovine još davne 1991. na prvoj crti bojišnice u Belajskim Poljicama. Iz sjećanja pripadnika brigade nikada nije otišao. Stoga su i ovog puta pri posjetu grobu u Gevgeliji pripadnici Udruge 110. brigade položili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja i počasti na kolegu i suborca te posjetili obitelj Saše Trajkova.

DRAGANIĆKA ŠUMA INTERESANTNA ZAGREBAČKIM UČENICIMA

Posjet  Povijesno-poučnoj cesti kroz draganićku šumu

Na terenskoj nastavi u Draganiću 12. listopada bili su učenici šestih razreda OŠ Augusta Cesarca iz Zagreba u pratnji profesora Olge Vojnović, Ljerke Golubić i Jana Zamostnog. Terenska nastava sastojala se od posjeta ribnjacia „ Kupa“ d.o.o.  upoznavanja sa tehnološkim procesom proizvodnje  ribe i ponude sportskog ribolova na sportskim ribnjacima. Članovi udruge Zraka učenicima i profesorima prezentirali su Povijesno- poučnu cestu kroz draganićku šumu koja nudi prikaz povijesnih događaja na ovom prostoru, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta draganićke šume kao dijela Pokupskog bazena. Draganićka šuma kao dio Pokupskog bazena nominirana je za NATURA 2000 područje kao važno stanište ptica ( orao štekavac,patka njorka,crna roda...). Tijekom boravka posjetili su kaplelicu sv. Križa podignutu u spomen na 17 poginulih branitelja 129 brHV, a predahnuli su u objektu ŠRD „Draganić“.

Mali gosti terenskom nastavom obuhvatili su sadržaj iz predmeta: povijest, geografija, priroda, biologija, hrvatski jezik, a boravak u prirodi nastavili su u  Eko-parku  KRAŠ u Bratini.

 

 

KOPRIVNICA- NATJECANJE UDVDR-A RH

          U Koprivnici je 5. i 6. listopada održano 17. Državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Svečano otvorenje održalo se  na Zrinskom trgu u Koprivnici gdje se okupilo oko 1200 branitelja iz svih županija RH. Ovo natjecanje organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i Koprivničko-križevačke županije.

 U dvodnevnim susretima branitelji su se natjecali u sportskom ribolovu, streljaštvu, stolnom tenisu, malom nogometu, povlačenju konopa, kuglanju, šahu i elektronskom pikadu. Ukupni pobjednik natjecanja bili su dragovoljci iz Sisačko-moslavačke županije, dok su branitelji iz Koprivničko-križevačke županije osvojili četvrto mjesto.

Ekipa nogometnih veterana UDVDR- Ogranak Draganić natjecala se u malom nogometu, a druga ekipa u šahu, iako bez osvojenog vodećeg mjesta, bio je to i ostat će za njih dan za pamćenje u druženju sa  ostalim sudionicima iz cijele Hrvatske. Pogledajte dio…..

PROSLAVA 103. ROĐENDANA NAJSTARIJEG DRAGANIĆAKA NIKOLE BARKOVIĆA

Općinski načelnik Josip Tomačić zajedno sa općinskim vijećnicima, poželio je djedu Nikoli puno zdravlja i zadovoljstva u daljnjem životu, uručivši mu prigodnu košaru s darovima, i čestitiku od 1.000,00 kn.

Prigodne poklone uz najbolje želje našem djedu Nikoli uručile su i predstavnice Centra za socijalnu skrb Karlovac, kasnije i gosp. Željko Šančić - predstavnik Karlovačke županije, a potom su mu zdravlje i sreću u daljnjem životu zaželjeli prisutni novinari, te rodbina, susjedi i prijatelji. Djed Nikola Barković vidljivo ganut, zahvalio je svima na čestitkama, i u tijeku prigodnog domjenka ispričao ponešto iz svojeg 103. godišnjeg života, te na kraju izrazio želju za ponovnim susretom slijedeće godine.

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE DRAGANIĆ PROSLAVILI HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

      U Hrvatskoj je 10. rujna 2012.g.  obilježen Hrvatski olimpijski dan kao spomen na 10. rujna 1991. kada je u zagrebačkom hotelu Esplanade održana osnivačka sjednica krovne hrvatske sportske organizacije - Hrvatskog olimpijskog odbora.

      Učenici  Osnovne škole Draganići  od 1. do 8. razreda zajedno sa nastavnicima obilježili su Hrvatski olimpijski dan izletom u šumu Gradišće, u kojoj se okružen prirodom, nalazi Lovački dom Draganić. Tu su ih dočekali ljubazni članovi Lovačkog društva Draganić.

     Potaknuti zlatnom medaljom koju je hrvatski predstavnik osvojio ove godine na Olimpijskim igrama U Londonu u disciplini „trap“ - gađanje glinenih golubova , učenici su uz asistenciju iskusnih lovaca LD-a Draganić osvojenu medalju proslavili praktično, na streljani kod Lovačkog doma.

      Bio je to još jedan nezaboravni dan za sve učenike Osnovne škole Draganić u čast Hrvatskog olimpijskog dana.

PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE DRAGANIĆ

   Počela je nova školska godina 2012/2013.

   Djeca su krenula u prvi razred i time je započeo dugotrajni put njihovog odgoja i obrazovanja na kraju kojeg će se naći kao odrasle osobe spremne na preuzimanje različitih društvenih uloga.

Polazak u školu prekretnica je u životu svakog djeteta. To je susret sa novom, nepoznatom sredinom, što i za odraslu osobu može biti neugodno iskustvo. Po prvi put dijete ima svakodnevne obaveze, i bezbrižnom djetinjstvu je kraj. U školi se od djeteta naviknutog na igru i kretanje očekuje da mirno sjedi, sluša i izvršava zadatke.

  Isto se očekuje i od „prvašića“  Osnovne škole Draganić. Njih dvadesetak krenulo je u prvi razred gdje će zajedno sa svojom učiteljicom gđom. Marinom Tržok morati  izvršavati sve školske i domaće zadaće kako bi stekli navike za daljnju „borbu“ krož život.

    Općina Draganić svim „prvašićima“ kao i  svim ostalim učenicima i nastavnicima Osnovne škole Draganić želi puno uspjeha u svladavanju gradiva i stjecanju novih znanja u narednoj školskoj godini.

BERBA GROŽĐA 2012. U DRAGANIĆU

          Već  ovog sunčanog  vikenda u draganićkim vinogradima počela je berba grožđa. Krenuli draganićaki u svoje brege, neki  veselo  jer im je grožđe dobro rodilo, a mnogi  bezvoljno i tužno, nemaju se čemu radovati (ovisno o lokalitetu). Urod koji je obećavao, a uz to i kvaliteta nestali su pod udarom  vremenskeih neprilika  kroz godinu,  najprije proljetni mraz, iza toga jaka tuča, a sad na kraju i ova suša uništile sav trud i urod smanjile, nekima čak  i do 80%.

        Ali, kako stara izreka kaže „Bog dao, Bog uzeo“ što je ostalo pobrati se mora.

       u nekim vinogradima bilo je veselo uz dobar urod, a u nekima tužno, jer "nebu pijače"

ZA SVAKU POHVALU - RADNA AKCIJA DVD-a MRZLJAKI-GOLJAK

         Uz financijsku potporu općine Draganić svake godine " malo po malo" i dobrovoljnim radnim akcijama  stariji i mlađi članovi DVD-a obnavljaju  Vatrogasni dom i uređuju njegov okoliš.

Pogledajte dobrovoljnu radnu akciju  članova DVD-a Mrzljaki-Goljak  na ugradnji novih vrata na spremištu vatrogasnih vozila i opreme i uređenju prilaza. Bravo dečki, nastavite tako i budite  primjer drugima!

 

PROSLAVLJEN SV. IVAN NA POLJU

         U nedjelju, 24.06.2012.g.  Mjesni odbor Lazina- Franjetići uz suradnju općine Draganić i vlč. Stjepana Prugovečkog  organizirali su proslavu  blagdana Sv. Ivana.
         Ove godine svečana procesija krenula je iz Lazine, preko Franjetića, poljem do kipa  Sv. Ivana na polju gdje su ih dočekali vjernici iz okolnih sela, ne samo Draganića, već i šire okolice te su zajedno prisustvovali   svečanoj  Svetoj misi koju je predvodio draganićki župnik Stjepan Prugovečki. Bilo je zaista svečano.
         Po toplom Bogom danom vremenu nakon Mise okupljeni vjernici su u hladovini pod šatorom bili počašćeni hladnom okrijepom, kotlovinom i roštiljem koje su pripremali lazinski i franjetićki "muži", te  raznovrsnim kolačima i gibanicama koje su pripremile vrijedne  žene  Lazine i Franjetića. Tradicija proslave  blagdana Sv. Ivana na polju okuplja u zajedništvu sve više vjernika, a dio je manifestacije Dana Draganića.
       Sve pohvale  Mjesnom odboru Lazina-Franjetići za ovu svečanost.

       Ovom prigodom Mjesni odbor Lazina - Franjetići zahvaljuje mještanima tog MO na svesrdnoj i svekolikoj pomoći u realizaciji ove svečanosti,  posebno se zahvaljujemo općini Draganić, a  vlč. Stjepanu Prugovečkom na predvođenju procesije i Misnog slavlja. 
       
       A i foto-objektivom je zabilježeno....

NA DANIMA DRAGANIĆA POSJETITELJI UŽIVALI U RAZNOLIKOSTI DOGAĐANJA

        U subotu 23. lipnja, u jutarnjim satima, izaslanstvo općine Draganić, kod Spomen kapele Svetog Križa,te na groblju kod Centralnog križa položilo je cvijeće i svijeće  u znak sjećanja.  U 10 sati uslijedilo je svečano otvorenje Dana općine Draganić koje je otvorio Načelnik  općine Draganić Josip Tomačić uz Himnu koju su otpjevali članovi KUD-a Sv. Juraj Draganić.

        Nakon otvorenja počela su događanja prema rasporedu manifestacije:  izložba radova Školske zadruge „Sunce“, Udruge „Zraka“ , te sveprisutnog draganićkog  „likovnog umjetnika“   Stjepana Barkovića-Bebe.  Uslijedila je i lepeza sportskih događanja: od malog nogometa, viseće kuglane, povlačenja užeta, preko šahovskog turnira do revijalne nogometne utakmice ženskih ekipa Tuškani –Čeglji.  Do dugo u noć posjetitelje je zabavljao  vokalno instrumentalni sastav Miljac@“Slatki dodir.

       U nedjelju 24. Lipnja  događanja su  počela  u poslijepodnevnim satima i to u 17 sati, pokaznim vatrogasnim  vježbama VZO „Draganić“ . Udruga Contessa sa „Plesom kraljevskih lipicanaca“ nastupila  je u 19 sati, a Karlovačke mažoretkinje u 20 sati.  Nakon ovih predstava, užareni posjetitelji  su od  21 sat pod šatorom uživali u plesu i pjesmama uz svirku  tamburaškog  sastava „Grofovi“.

Zabilježeno  foto-okom........

KNJIŽEVNA VEČER

        U četvrtak, 31. svibnja 2012.g. održana je "književna večer" pjesnika - draganićkog zeta gosp. Štefana Milašinčića- Stršljena. U dvorani Kulturni centar Draganić gosp. Milašinčić zajedno sa svojim prijateljima- pjesnicima Josipom Skokom Puškar, Josipom Bakalasom i Marijom Barundić- Špoljar doista je, nažalost nazočnim malobrojnim draganićakima poklonio s ljubavlju i poštovanjem jednu prekrasnu  poetsku večer. Večer poezije vodio je sam gosp Milašinčić, te s puno emocija  koje su bile vidljive u njegovim očima, a osjetile su se i u njegovim riječima  nazočnima je u dvosatnom trajanju programa predstavio svoj zaista bogati pjesnički opus. Gost ove književne večeri poznati pjesnik  gosp. Joža Skok iako u poznim godinama smogao je snage i pročitao nekoliko svojih  pjesama, a zatim i gost gosp. Josip Bakalas, koji je ujedno i autor pjesme "Kardinale Kuhariću" koja je i uglazbljena povodom  godišnjice smrti "blaženog"  Kardinala Kuharića. Nadahnuto i emocionalno svoje stihove nazočnima je poklonila i gđa. Marija Barundić- Špoljar.
       Bila je ovo jedna večer poezije, aforizama, humora, pjesme i  nezaboravnog druženja sa pjesnicima koji su svaki na svoj način  u svojim pjesmama opjevali između ostalih i  ovaj naš domaći kraj.
       Gosp. Josip Tomačić Načelnik općine Draganić zahvalio je u ime svih nazočnih  gosp. Štefanu Milašinčiću na ovoj divnoj večeri poezije, zahvalio mu što je i  kao draganićki zet prigrlio naš Draganić kao svoj te ga i opjevao u nekoliko svojih pjesama, ali i u aforizmima i na humorističan način. U ime KUD-a  Sv. Juraj Draganić gostima večeri zahvalila je i predsjednica Draženka Jagatić.  Još jednom jedno veliko HVALA za ovo predivno književno veče.   

OCJENJIVANJE VINA DRAGANIĆKIH VINARA

    Udruga  vinara, voćara i vinogradara "DRAGANIĆKI BREGI" Draganić, organizirala je 1. ocjenjivanje vina draganićkih vinara. Prema obavijesti Udruge, uzorci za ocjenjivanje prikupljali su se do 20. travnja 2012.g. i do tada je prikupljen 41 uzorak vina od 22 draganićka vinara.
       Tročlana Komisija  vrhunskih enologa :
                  - Gosp. TOMO HARAMIJA
                  - Gđa. BRANKA FRANJEVIĆ
                  - Gosp. ŽELJKO GREGORIĆ
 ocjenjivanje je izvršila u  općini Draganić 24. travnja 2012.g. uz asistenciju članova Udruge "Draganićki bregi" koji su izvršili šifriranje prijavljenih vrsta. Budući da je ovo 1. ocjenjivanje u Draganiću članovi Komisije bili su iznenađeni kvalitetom većine draganićkih vina, a kod ocjenjivanja se pridržava slijedećih pravila :

Vrijednost pojedinog vina i njegova kvaliteta zaključuju se na osnovi rezultata kemijske i mikrobiološke analize te organoleptičke ocjene.
Kemijskom analizom utvrđujemo količine sastavnih dijelova vina a oni variraju o brojnim čimbenicima kao što su sorta,vinogradarski kraj,položaj,zdravstveno stanje grožđa,klimatski uvjeti,način prerade i sl.
Pod organoleptičkom ocjenom podrazumijeva se detaljna analiza dojmova koje vino ostavlja na osjetila vida,mirisa i okusa.
Degustatori redovito nisu ljudi koji mnogo konzumiraju vina pogotovo nisu oni koji su navikli piti samo određeni tip vina.
Prvo se ocjenjuje vanjski izgled vina, boja i bistroća. Kod bijelih vina  boja ide od bezbojne do tamnosmeđe,kod ružica od crvenkasto do crvene a kod crnih od rubin -crvene do smeđecrvene.....( općenito izbjegavajte piti vino sa bilo kakvom smeđom nijansom).
Bistroća vina ide od kristalno biste do vrlo mutnog........... pijte samo bistra vina jer mutnoća može biti i znak bolesti vina (iako može biti i normalna pojava).
Miris vina.....pošto je vino smjesa različitih kemijskih spojeva, tako je i miris vina smjesa vrlo različitih mirisa koje je dosta teško definirati a još teže opisati.Uobičajeno je odvajati tri vrste mirisa :
1- Aroma....potjeće od mirisa grožđa, te se može razviti samo u onim vinima koja su proizvedena od grožđa s karakterističnim mirisom kao što su traminac,rajnski rizling,bijeli burgundac, sovinjon, razni muškati, graševina i dr.
2-Buke...je miris vina koje se razvija djelovanjem mikroorganizama u prvom redu kvasaca, kao i zbog spajanja različitih sastojaka vina. Tu se ubraja buke vrenja, koji se nalazi u mladim vinima, te buke dozrijevanja i starenja, u kasnijim fazama izgradnje vina. Buke može biti izvrstan,prijatan, jako izražen i neizražen.
3-Miris...enentnog etera daje vinu onaj značajan"vinski" miris i može biti normalan, dobar i slab.

Okus vina... zauzima najvažnije mjesto u ocjenjivanju kušanjem i usko je povezano s osjetilom njuha te se ne može uvijek jedno od drugog posve razlikovati. Uobičajeno je stoga u praksi opis vršiti prema glavnim sastojcima vina : prema alkoholu, ekstraktu,sadržaju šećera,nehlapljivim kiselinama, količini tanina, prisustvu ugljičnog dioksida.

   Vrijedni članovi Udruge "draganićki bregi", Bene, Barkovići, Marković, Domladovac  sa nestrpljenjem su očekivali rezultate tj. ocjene Komisije.

        Na kraju trosatnog kušanja i ocjenjivanja Komisija je iznijela i konačne rezultate o broju i vrsti priznanja za prijavljene vrste vina, i to:
   -  5 vina ocijenjeno je zlatom
   -  13 vina ocijenjeno je srebrom
   -  11 vina ocijenjeno je broncom
   -   6  vina dobiva samo priznanje
   -   6  bez ocjena (nisu zadovoljili osnovne kriterije)
Komisija je također konstatirala kako u Draganiću ima zavidno kvalitetnih vina, te pohvalili članove Udruge za dobru organizaciju, a za naporan rad Komisije i asistenciju članova Udruge na kraju ocjenjivanja svi zajedno su se počastili dobrom kotlovinom i zlatnom draganićkom kapljicom.
                                    Pogledajte .....
       

„VUZMENKE“  U DRAGANIĆU

       I ove godine, već tradicionalno, u Draganiću je  nakon velikosubotnjeg uskrsnog bdijenja nebo u ponoć  bilo obasjano vatrom brojnih „vuzmenki“.

      Kako nalažu običaji naslijeđeni od predaka vrijedni draganićki dečki uložili su velike napore  kako ovaj običaj ne bi bio zaboravljen pa su tako tijekom Velikog tjedna prikupljali i dovozili traktorima drveće, šiblje, ostatke od orezivanja vinograda, snopove suhe kukuruzovine i  sve  to slagali u „stog“. Svako selo ima svoju vuzmenku i tu dolazi do zavisti „čija bu vuzmenka veća“. Tijekom tjedna postoji bojazan  da nebi došlo do paljenja vuzmenki prije pola noći na Veliku subotu od strane „zavidnih“ jer je njihova manja, te se organiziraju cjelonoćna dežurstva mladih u improviziranim šatorima  pokraj vuzmenki.

       U pola noći pali se vuzmenka, a mnogobrojni okupljeni mještani  uz pjevanje Uskrsnih  pjesama  uživaju u vatri, u ognju koji simbolizira svjetlost uskrslog Isusa. Sve se nastavlja do Uskrsnog jutra  uz  dobru kapljicu i dobar zalogaj  čekajući da  vuzmenka dogori do kraja.

       Pogledajte kakvu su vuzmenku pripremile vrijedne ruke složnih mladića u Budrovcima na SAP-u nažalost, ove godine kiša je pokvarila ugođaj.....

DRAGANIĆKI PURANAC

Draganićki puranac

Cvjetnica je pučki naziv za posljednju korizmenu nedjelju, uoči Uskrsa. Uz nju je vezan kršćanski običaj ophoda s grančicama u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem. U hrvatsko kulturnoj  baštini uporabi raznovrsnog proljetnog bilja koje se nosi na blagoslov pridaje se zaštitna i plodonosna moć.

Grančice koje se nose  na blagoslov, kao i običaji vezani uz isti,  razlikuju se u pojedinim dijelovima Hrvatske. Tako se na prostoru župe Draganić grančice  koje se nose na blagoslov za  Cvjetnicu nazivaju  puranac.  S ciljem očuvanja izvornog draganićkog načina slaganja puranca, a na inicijativu KUD-a „Sveti Juraj“Draganić oformljena je radna skupina. Uz članove navedenog KUD-a u realizaciji projekta sudjelovala je OŠ Draganići, Udruga „Zraka“ Draganić te 17 kazivača s prostora Župe starosti od 55 do 99 godina. Želja nam je bila prikupiti što više informacija od mještana župe o izradi draganićkog puranca i svih običaja vezanih uz njega. Potom upoznati lokalnu zajednicu, a naročito mlade naraštaje kroz organizaciju radionica za izradu  puranca. 

Draganićki puranac se izrađivao od propupalih šiba leske, drenka, svibovine, bršljana, limbaka, tršljike, borovice, breberike, zimzelena, zimoleza i sl. Šibe su bile dugačke do 2 m. Puranac su izrađivali muškarci (gospodari i  dećki) u subotu prije Cvjetnice ili rano ujutro na samu Cvjetnicu. Najprije su se uzele duže šibe (npr. leska) koje su se vezale u snop na 2 do 3 mjesta pomoću raskoljenih bekvi , koje je narod nazivao brukva ili trta. Zatim su se umetale ostale grančice. Zanimljivo je da većina kazivača navodi neparan broj šiba u purancu (7-11). Pazilo se da debljina puranca bude prilagođena veličini šake onoga koji će ga nositi na blagoslov. Neki su ga ukrašavali različitim panklikima, pedalj dugim koje su vezali na vrh šiba običnim vuzlim. Ki je puranac bil veći taj je bil bolji i preštimaniji.

Puranac su na blagoslov u crkvu nosili isključivo muškarci i to zbog njegove veličine na ramenu. U crkvi su ga držali naslonjenog na pod dok je trajala maša. Žene su na Cvjetnicu k maši išle oblečene v modre rubače. Nakon II. svjetskog rata muškarci su gotovo prestali ići  u crkvu  pa su žene preuzele ulogu nošenje puranca na blagoslov. Vremenom se puranac smanjio na veličinu do 0,5m.

Po dolasku s blagoslova dio blagoslovljene borovice s puranca stavljao se u šporet, „kozu“ kako bi se mirisom okadila kuća. To se činilo i za Uskrs. Neki kazivači navode da se to činilo i češće kako bi se osvježio prostor.

Puranac se stavljao na tavan za sljemenjaču i tako je kuću branio od ognja i groma. Blagoslovljene šibe iz puranca stavljale su se i u štalu, kokošinjac, svinjac, vrt i na zdenac. Kad je u proljeće blago prvi put krenulo na pašu svaki pastir je dobio po jednu blagoslovljenu šibu kojom je prekrižio životinje i tjerao ih na pašu (krave, svinje, guske, pure, ali nikad konje!). Za nevremena komadić blagoslovljene grančice stavljao se u vatru radi obrane od groma.

Kroz blagdan Cvjetnice dolazi do izražaja prastaro vjerovanje u obnoviteljsku moć biljaka. U tome nije prostor Draganića mnogo drugačiji od ostalih dijelova Hrvatske, ali ono po čemu se razlikuje je specifičan način izrade puranca. U našim se krajevima nikada nisu koristile biljke kao maslina ili palma. One su karakteristične za neka druga podneblja. Nadamo se obnoviti naš stari običaj koji pod utjecajem globalizacije sve više izumire i pretvara se u nešto što nije tradicija našega kraja.

 

 

 

 

 

MOST NA ULAZU U FRANJETIĆE PROHODAN!!

               Dugo najavljivani radovi na sanaciji mosta na rijeci Kupčini na ulazu u selo Franjetiće završeni su. Time je završio i obilazak sporednim putevima mještana Franjetića do svojih kuća, kao i ostalih putnika i dobronamjernika koji su navraćali u Franjetiće. Općina Draganić poduzimala je sve da se radovi čim prije završe, a izvoditelj je u rekordnom roku radove i završio, te tako omogućio žiteljima Franjetića sigurnu vožnju preko obnovljenog mosta.
               Foto....

POČELA SANACIJA MOSTA NA ULAZU U FRANJETIĆE

    Započela je dugoplanirana sanacija željeznog mosta na rijeci Kupčini na ulazu u naselje Franjetići. Radi očiglednog propadanja željeznih ulazno-silaznih greda mosta u zemlju (do sada propale 35 cm)a što je predstavljalo opasnost po život sudionika u prometovanju tim mostom, bilo je neophodno započeti sa sanacijom. Sanacija je počela sada kada su se ukazale povoljne vremenske prilike, a trajati će otprilike 30 dana. Za to vrijeme molimo za ispriku sve stanovnike tog naselja, kao i sve dobronamjernike koji za vrijeme sanacije moraju prometovati obilaznim putevima.
Pogledajte kako teku radovi na mostu:...........

ZIMA U DRAGANIĆU

    Evo veljača se razmahala i vlada u svojoj punoj veličini...pustila je Zimu,  da velikim bučnim koracima uđe u naše gradove i sela i donese nam snijeg i polarne temperature, kao i mnogo problema i zabrinutosti.
         Općina Draganić poduzet će sve na čišćenju snijega kako bi svim mještanima osigurala što lakše  kretanje lokalnim cestama i putevima, a od mještana očekuje razumijevanje i strpljivost.
         Pogledajte draganićke brežuljke pod snijegom.....

REKONSTRUIRAN MOST U LAZINI

       Unatoč zimskom vremenu, kada obično miruju građevinski radovi, na području općine Draganić se radilo. Mještani dijela naselja Jurčići s donje strane rijeke Kupčine mogu konačno odahnuti jer više neće do svojih domova morati koristiti zaobilazni put. Rekonstrukcija starog dotrajalog i po život opasnog mosta preko Kupčine je završena.
      Mnogi su bili skeptični u  izvođenje radova, jer su počeli u tijeku mjeseca prosinca, usred zime, ali marljivi radnici tvrtke izvoditelja radova "Niskogradnja" d.o.o. iz Karlovca uspjeli su radove dovršiti u rekordnom roku, prije najavljene polarne hladnoće i snijega.  Da podsjetimo - Projekt sanacije mosta financiran je dijelom iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja RH - 50% i dijelom sredstvima proračuna općine Draganić 50%.
      Ovo je završetak jednog od nekoliko  projekata koje  općina Draganić ima u planu u posljednje dvije godine, a direktno utječe na poboljšanje života naših mještana.
       U narednim danima, nakon provedenog javnog natječaja, a nadamo se da će vremenske prilike to dopustiti kreće dugo najavljivana sanacija i drugog mosta,  također opasnog po život prolaznika, na ulazu u naselje Franjetići, preko rijeke Kupčine.
      Pogledajte kako je izgledao prije, a kako sada most u Lazini....

USKORO SANACIJA PO ŽIVOT OPASNOG MOSTA KOJI SE NAGNUO I KLIZI - NA ULAZU U FRANJETIĆE

VINCEKOVO NA BREGU "PAVLIJAN"

         VINCEKOVO je uz Martinje najvažnija svetkovina vinogradara, a slavi se 22. siječnja, na dan smrti Svetog Vinka.

         Sveti Vinko, ili Vincent od Zaragoze, svetac je, mučenik, žrtva posljednjeg velikog progona i zatiranja kršćana što ga je naredio mnogobožni car Dioklecijan početkom 4. stoljeća.

        Već kao mladić zapažen je bio u pitanjima vjere i isticao se naobrazbom. Kao vješt govornik, đakon Vinko pomogao je biskupu Valeriju i uspješno ga branio pred rimskim sucima zbog čega je bio izložen teškom mučenju, o čemu svjedoče pisani dokumenti. No, vjere se nije odrekao. Pogubljen je 304 godine u Valenciji u Španjolskoj.
         
      ..... Kak to običaji nalažeju, moraju se i poštivati. Tak su se i ovo leti "vinska braća" draganićke udruge vinogradarof, voćarof i vinarof "Draganićki bregi", ali i drugi, oni kaj imaju trsje i oni kaj ga pk ni nemaju  sastali f trsju jedniga člana, na bregu "pavlijan". Sbralo se tu i di 50-tak vinske braće.
         Ceremonija je počela, najprije se  trs nakitil s  kobasami  (duge kobase -da budu i grezdi tak dugi), špek i suha rebra, ( da bu trsje zdravo  i dobro kak i to suhilo) zalijalo se starim vinim (da bu bolje rodilo) a se to z Božjim blagoslovim velečasniga našega Štefeka Prugovečkiga. Trs je škarami zarezal gazda Štef i s tem označil početak rezidbe
                                   
Trsek moj dragi, zbudi se, dugo si spal
                                     od Miholja do Vinceka niš nam nisi dal!
                    Dojdi k sebi, dugo si spal kak bi nam v jesen čuda roda dal!

         
        Posle se ceremonija nastavila slavljim vuz dobru kaplicu, pečene kobase i špek na šibi pri ognju, a bome su dešli i tamburaši, pak su si svi zapevali, tak da su vinski brati ostali  i di pol neći.
       Žene se pitaju zakaj samo muži idu na Vincekovo f trsje, a stori ljudi su rekli - žene bi prizvale tuču.
   Običaji se nesmiju nikak zatreti, živili!!!!

OBIČAJI NA BLAGDAN "ŠTEFANJ"

          Dan nakon Božića katolički vjernici diljem svijeta slave  blagdan Svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim počecima.  

         Nazvan je prvomučenikom jer je bio prvi koji je za Krista posvjedočio svojom krvlju, a danas su njegovi lik i djelo simbol borbe protiv nepravde te oprosta. Njegova svetkovina je svojevrsno prisjećanje na temeljne životne ideale, koji su i danas bezvremenski.

       Na Štefanj, blagdan Sv. Stjepana, 26. prosinca odlazilo se u susjedstvo i posjet rodbini, a kako je Sv. Stjepan prema kazivanjima bio zaštitnik konja na taj dan konji su se morali " prejahati". Na okićenim konjima jahalo se selom i svraćalo u kuće gdje su Stjepani slavili imendan. Bila je to još jedna prilika za druženje i veselje koja se u većini mjesta nastavljala sve do Sv. tri kralja.

      Bila su to, čini se, lijepa vremena, najradosniji dani u godini kojih se stariji i danas prisjećaju sa sjetom, dok dobar dio mladih za ove običaje i ne zna. No, ipak još ima obitelji koje ove najradosnije trenutke u godini obilježavaju na način kako je to nekad bilo.

     Tako su i ove godine u Draganiću "mladići" na konjima obilazili Stjepane, Štefeke i Štefice i čestitali.......

RADOVI NA MOSTU U JURČIĆIMA

       Započeli su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Kupčine u Lazini /Jurčići/. Ovaj dotrajali most već duže vremena predstavlja opasnost  ne samo za stanovnike tog dijela Lazine, već i za sve ostale prolaznike koji prometuju preko ovog mosta. Budući da je iznad mosta uređeno kupalište kojeg ljeti posjećuje veliki broj i mladih i starih kupača iz cijelog Draganića i okolice postojala je opasnost stradavanja pri prelasku mosta. Uz financijsku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja 50% i općine Draganić 50% krenulo se u rješavanje problema. Iako je kraj godine, ali uz najavljene dobre vremenske prognoze "nikad nije kasno".
      Radove na izgradnji mosta izvodi tvrtka "Niskogradnja" d.o.o. iz Karlovca, koja je kao najpovoljniji ponuditelj izabrana na javnom natječaju.
      Pogledajte kako teku radovi.............

RELLY POSADA IVAN I MARIO BAHORIĆ USPJEŠNO ZAVRŠILI SEZONU

ZLATNA KACIGA  RELLY DVOJCU BAHORIĆ IZ DRAGANIĆA

Poreč je i ove godine bio domaćin posljednje utrke Hrvatskog prvenstva u relly vožnji. Utrka je održana 12. i 13. studenog, a na njoj su, treću godinu za redom, u klasi automobila do 1,4  kubika, prvo mjesto osvojila braća Ivan i Mario Bahorić iz Draganića. Budući da su ovi mladići tri godine za redom osvojili prvenstvo, prema propozicijama ovih utrka pripala im je ZLATNA KACIGA  za 2011.g.

Općina Draganić ponosna je na „svoje dečke“ , te će  prema svojim mogućnostima financijski pomoći ovom dvojcu i u narednoj godini. Čestitamo na uspjehu!!!!!!!!!!!


KOLONA SJEĆANJA U VUKOVARU 18.11.2011.

Na 20. obljetnicu stradanja Vukovara i progona više od polovice njegovih stanovnika, u Hrvatskom gradu heroju, vođeni uspomenama na sve vukovarske žrtve, simbolično se okupila cijela Hrvatska. U "koloni sjećanja" gradom Vukovarom među 40.000 hodočasnika bili su i pripadnici ratnih postrojbi Karlovačke županije, a između ostalih i pripadnici UDVDR - Ogranak Draganić.....DA SE NIKAD NE ZABORAVI VUKOVAR.........pogledajte

LAG NA IMANJU "CONTESSA"

15.11.2011.Draganic je bio domacin gostima iz Petrinje u organizaciji LAG-a VALLIS COLAPIS predvođeni gosp. Milanom Medicem. Posjed "Contessa" pripremio je sa svojim članovima prezentaciju  svoga rada.Udruge  su na primjeru  udruge "Contessa "i "Zraka"prikazale uspješnu suradnju naših udruga i općine. "Contessa" s projektom revitalizacije  seoske zajednice kroz očuvanje kulturne baštine,a udruga "Zraka"  sa projektom revitalizacje seoske zajednice kroz očuvanje prirodne baštine  Udruga "Zorkovac"  iz sela Zorkovac,kod Ozlja predstavila je interesantan i vrijedan projekt uvodjenja wirelees interneta u 3 sela.

Načelnik općine Draganić gosp.  J. Tomačić  predstavio je gostima  povijest Draganićkog kraja.

Obilaskom  starog revitaliziranog posjeda i konjušnice ,te svih odaja  popraćeno zanimljivostima  iz davne prošlosti, završio je prvi dio  edukativnog sadržaja. Slijedio je  ručak, nakon kojeg su gosti uživali u prikazu dresure carskih konja lipicanaca. Posjet je završen odlaskom u našu crkvu Sv, Juraj gdje je Sanja  predsjednica udruge Contessa gostima ispričala interesantne  podatke o crkvi i Sv. Jurju.

Ovakvom   suradnjom uspješnih udruga  i  općina služimo drugim općinama kao primjer i time doprinosimo ugledu naše zajednice.

 

ZGRADA OPĆINE DRAGANIĆ DOBILA NOVI IZGLED

UDRUGA VINOGRADARA "DRAGANIĆKI BREGI" PROSLAVILA "MARTINJE"

    Udruga vinara "draganićki bregi" svečano je proslavila "Martinje". U petak, 11.11.2011.g. u Lovačkom domu Draganić  oko 50-tak  draganićkih vinara organiziralo je krštenje mošta  uz dobru  glazbu, dobro jelo i dobru kapljicu, te ples do kasnih noćnih sati, pogledajte.................... 

OBILJEŽENA 20. OBLJETNICA STRADAVANJA 17-orice PRIPADNIKA 129. BRIGADE HV OD NEPRIJATELJSKOG RAKETIRANJA U DRAGANIĆU

Tragično stradavanje 17 pripadnika 129. brigade HV-a koje se dogodilo  prije točno 20 godina obilježeno je komemoracijom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u  Mrzljakima  u Draganiću. Svečanosti su nazočili general bojnik Dragutin Repinc- zapovjednik Hrvatske kopnene vojske kao izaslanik Predsjednika RH, Predsjednik Udruge pripadnika 129. brigade Zvonimir Županić, predstavnici Karlovačke županije, Grada Karlovca, općine Draganić, te brojni članovi obitelji poginulih branitelja i  predstavnici Udruga iz Domovinskog rata.

U  spomen kapelici Sveti Križ u Mrzljakima služena je Sveta misa koju je predvodiovojni kapelan Vladislav Mandura u koncelebraciji s vojnim dekanom vlč.  Andrijom  Markačem i draganićkim župnikom vlč. Stjepanom Prugovečkim..SVEČANIM POLAGANJEM CVIJEĆA I PALJENJEM SVIJEĆA, OPĆINA DRAGANIĆ, UDVDR- Ogranak Draganić i pol.stranke ODALI POČAST svim preminulim uoči blagdana Svih Svetih,,,,,,,,,

DRAGANIĆAK UZ PREDSJEDNIKA DRŽAVE

        ČLANOVI  KARLOVAČKE GRAĐANSKE GARDE U DRUŠTVU  PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE - DRAGANIĆAK PRVI SLIJEVA...........pogledajte!

SVETI HUBERT NA IMANJU "CONTESSA" U DRAGANIĆU

U TIJEKU SU RADOVI I NA UREĐENJU GROBLJA.....( crkvice Sv. Siksta na groblju, centralnog spomenika-križa na ulazu u groblje i staza na groblju) ...pogledajte u međuvremenu, što je započeto ovih dana je i dovršeno

UREĐENO IZVORIŠTE PITKE VODE "CIGANŠĆAK" U NASELJU VRH....pogledajte

POČELO VANJSKO UREĐENJE OPĆINSKE ZGRADE

       Prema Odluci Općinskog vijeća i planiranim sredstvima u proračunu općine Draganić za ovu godinu,  ovih dana otpočeli su  radovi na uređenju vanjskog dijela općinske zgrade.................pogledajte kakoje to izgledalo do sada.

IMA LAZNA I SVOJE STALNE STANOVNIKE koji su umjesto odlaska u toplije krajeve izabrali ostanak u Lazini

VODOPRIVREDA KARLOVAC OBAVILA VELIKI POSAO- RADOVI NA UREĐENJU KUPALIŠTA "NA SLAPU" U LAZINI ZAVRŠENI PRIJE NEKOLIKO DANA

    Općina Draganić izražava veliku zahvalnost Vodoprivredi Karlovac koja je odvojila dio svojih vlastitih financijskih sredstava i izvršila čišćenje i proširenje korita rijeke Kupčine na kupalištu "Slap" u Lazini. To je jedno od većih kupališta gdje tijekom ljetnih mjeseci dolaze kupači iz cijelog Draganića. Tu na "slapu lazinskog mora"  stariji naraštaji  nakon rada dolaze na osvježenje, a mlađi ovdje provedu veći dio svojih školskih praznika. U ime svih kupača zahvaljujemo Vodoprivredi na ovim radovima.

JAVNA VATROGASNA POKAZNO-TAKTIČKA VJEŽBA

          Svake godine uoči blagdana Velike Gospe Vatrogasna zajednica općine Draganić organizira tradicionalnu javnu vatrogasnu vježbu.
          Ove godine vježba je održana u subotu 13. kolovoza na prostoru Vatrogasni dom Draganić- Osnovna škola Draganić.
Pred oko dvjestotinjak okupljenih mještana i slučajnih prolaznika taktičku vježbu gašenja požara demonstrirali su Operativni vatrogasci VZOD članovi DVD-a Draganić i DVD-a Mrzljaki-Goljak. Okupljene je ostavila bez daha vježba spašavanja osoblja i učenika s kata  požarom zahvaćene knjižnice Osnovne škole Draganić, koja je izvedena u suradnji sa JVP Karlovac.
          Svečanost je nastavljena u vrtu Vatrogasnog doma Draganić, gdje su članovi DVD-a Draganić priredili "vrtnu zabavu" i druženje mnogobrojnih posjetitelja do ranih jutarnjih sati.
Ovako je bilo na vježbi.........
 

opširnije >

ZAPUŠTENA ŽELJEZNIČKA STANICA U LAZINI - niti nakon 15 godina otkako općina Draganić šalje zamolbe Hrvaskim željeznicama nema pomaka, jedina stanica na pruzi Zagreb- Rijeka bez perona i zapuštena


 

DRAGANIĆKA BOJNA  U SVEČANOJ POSTROJBI  U KNINU

            Karlovačku županiju na svečanostima povodom obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti u Kninu predstavljali su župan Ivan Vučić i saborski zastupnik  Ivan Bogović, ali i 30 branitelja s prostora Karlovačke županije postrojenih u svečanom postroju (ešalonu) na stadionu NK Dinara. U svečanom postroju branitelja RH nalazilo se  i 10 naših Draganićaka, čijim postrojem je zapovijedao brigadir Josip Tomačić - Načelnik općine Draganić.

             Veterani draganićke bojne imponirali su svojim ponašanjem, izgledom, organizacijskim i drugim sposobnostima, a za što su dobili pohvale organizatora, predstavnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti puk. V. Rajkovića i  puk. K. Samošćanca, a preko njih i predsjednice  hrvatske Vlade gđe. Jadranke Kosor.

              Ponosni smo na naše branitelje. Kako u ratu tako i sada u miru uvijek su bili naša uzdanica i  naš oslonac. Hvala im za sve učinjeno u ratu i poraću.

               Pogledajte naše "draganićke branitelje-veterane" u Kninu...........

ŠTO SE OVIH DANA RADI U LAZINI- POGLEDAJTE

       Dugo najavljivani radovi na proširenju dijela županijske ceste na ulazu u Lazinu otpočeli su ovih dana. Zajedničkim sufinanciranjem Općine Draganić (projekat nogostupa)   i Županijskih cesta Karlovac (izgradnja, proširenje i asfaltiranje) započeli su radovi na izgradnji nogostupa i proširenju ceste od mosta na Stojnici do trgovine u Lazini u dužini od cca 200 m.  

"DANI DRAGANIĆA 2011."

        Manifestacija organizirana  povodom Dana državnosti  i  20 godina samostalnosti Republike Hrvatske-
 "DANI DRAGANIĆA 2011."  odvijala se  25. i 26. lipnja ove godine. Svi posjetitelji mogli su uživati u raznolikosti sadržaja ovogodišnjih Dana Draganića.
        Fotoobjektivom zabilježena je većina programa za sve one koji iz bilo kojih razloga nisu mogli prisustvovati ovoj manifestaciji, a za one koji su bili prisutni mali podsjetnik.............

NA PODRUČJU MJESNOG ODBORA LAZINA-FRANJETIĆI SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. IVANA NA POLJU

      Blagdan Sv.Ivana, 24. lipnja 2011.g.u organizaciji Mjesnog odbora Lazina-Franjetići svečano je proslavljen kod kipa Sv. Ivana na polju. Procesija od 200-tinjak vjernika iz svih sela draganićke župe predvođena našim svećenikom Stjepanom Prugovečki krenula je od crkve Sv. Fabijana i Sebastijana kroz selo Lazinu do polja gdje je kod kipa Sv. Ivana održana  svečana Sveta misa, uveličana prigodnim pjesmama našeg crkvenog zbora, kao i svih hodočasnika. Iako su se nad poljem nadvijali tmurni oblaci, a u zraku se osjetio miris kiše, dragi Bog se smilovao i podario nam lijepo  vrijeme.
      Nakon Misnog slavlja nastavilo se sa druženjem ispod velikog šatora, uz dobro jelo, piće, pjesmu i svirku do noćnih sati.
      Veliko hvala svim mještanima Lazine i Franjetića koji su svojim trudom pridonijeli da se blagdan Sv. Ivana na polju proslavio i ove godine s još većim brojem vjernika  od prethodnih godina. Čestitamo.
      

BLAGDAN  SVETI STJEPAN – ŠTEFANJ UZ ČESTITARE NA KONJIMA U DRAGANIĆU (LAZINI) ZABILJEŽILA I PRIKAZALA ŠIROJ JAVNOSTI  TELEVIZIJA NOVA TV

Katolički vjernici  slave blagdan Svetog Stjepana 26.12.  Stjepan Prvomučenik bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve, to znači po svojoj službi skrbnik za siromašne u zajednici. Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj, pa se slavi kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

 U Draganiću se na Štefanj ide u pohode i čestitanje rodbini, prijateljima i susjedima, a u zadnjih 5 godina oživio je i nekadašnji višestoljetni običaj,  koji je 50-tih godina  naprasno bio prekinut od strane tadašnjih vlasti – „čestitari na  konjima“  koji obilaze Stjepane ili Štefe i čestitaju  im njihov imendan.  

 Lijepo je opet obnoviti taj blagdanski običaj, konji se izvode iz štala i okupljaju na dogovorenom mjestu i kreću u čestitanje, osim jašući u povorci čestitara se ide i tradicionalnom posebno opremljenom kočijom, tu se nahom voze mlade cure, djeca i stariji.

Veseli čestitari iz godine u godinu pobuđuju sve veću radost mještana, a posebno obitelji u kojima ima Stjepan, a općenito u Draganiću ima i  sve više uzgajivača konja.

Ove godine običaj  „čestitari na konjima“  na blagdan Svetog Stjepana zaintrigirao  je i  snimatelje televizije NOVE TV  te su isti  zabilježili kamerama kod jednog „draganićkog Štefa“  i prezentirali u vijestima široj javnosti.

DRAGANIĆKA BOJNA

    Pripadnici "Draganićke bojne"  sudjelovali su na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice ustrojavanja  OSRH, održanoj na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici 28. svibnja 2011.g. 

    Djelić svačnosti zabilježen je fotoobjektivom...........

RSS