KULTURA

KUD SVETI JURAJ OSVOJIO DRUGO MJESTO NA DRŽAVNOJ SMOTRI IZVORNOG FOLKLORA 2017.G.

KUD SVETI JURAJ DRAGANIĆ OPET NAJBOLJI

„FIJOLICE“ prve u kutini na 12. Festivalu dječjeg folklora Hrvatske

Po 12. put u Kutini 11.10.2014. održan je Festivalu dječjeg folklora Hrvatske na kojem je nastupilo 16 dječjih skupina podijeljenih u dvije kategorije ovisno o njihovom uzrastu.

Najuspješnija dječja folklorna skupina u kategoriji djece od  10 – 14 godina, prema ocjeni stručnog povjerenstva u sastavu Slavica Moslavac, Naila Ceribašić i Vesna Zorić je dječja skupina „FIJOLICE“ KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić.

Prisjetimo se ocjene Gorana Kneževića nakon održane županijske smotre dječjeg folklora u Karlovcu temeljem čega su FIJOLICE predstavljale Karlovačku županiju u Kutini.

Ova brojna dječja skupina izvrsno je izvela svoj program. Tijekom uvodnog pjevanja izvođači su u skladu s svakom novom kiticom popunjavali pozornicu i kad su završili nastala je impresivna scenska slika. Plesove Tancaj crni kos, Sirotica i Rašpa izvedeni su ujednačeno na točnim pozicijama, a postaviti 15 parova u dijagonalu i to kakvu – da je ne bismo bolje ni ravnalom iscrtali predstavlja veliko postignuće voditeljskog rada. Zbilja lijepa izvedba i scenska zamisao.

Valja napomenuti da FIJOLICE već treću godinu za redom predstavljaju Karlovačku županiju na državnim susretima dječjeg folklora, odnosno 2012. i 2013. na dječjim Vinkovačkim jesenima i ove godine u Kutini na Festivalu koji je natjecateljskog karaktera (za razliku od revijalnog susreta u Vinkovcima).

Ovdje treba naglasiti da je i dječji folklorni sastav značajno utjecao na ukupnu ocjenu izvedbe programa.

Čestitke djeci i njihovoj voditeljici Sanji Vrbanić Stanićak. Ujedno zahvaljujemo roditeljima na neprestanoj brizi i suradnji s vodstvom KUD-a. Ova nagrada u velikom dijelu i njihova je zasluga.

Po prvi put, ove godine, Hrvatski sabor kulture, jedan je od pokrovitelja Festivala dječjeg folklora Hrvatske. Prema dogovoru između organizatora Festivala i HSK najuspješnija dječja folklorna skupina Festivala nastupit će na dijelu 21. susretu hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala i izvornih folklornih skupina koji će 25. i 26.10.2014. biti održan u Karlovcu. Dakle, FIJOLICE sa svojim programom „Koka perušoka“ nastupit će u našem županijskom središtu na državnom susretu izvornih skupina gdje ih ponovno možete pogledati.

 

TAMBURAŠI KUD-A NAJBOLJI NA DRŽAVNOJ SMOTRI U DUGOM SELU

Folklorni tamburaški sastav (sa pjevačima) KUD-a Sv. Juraj Draganić osvojio je 1. Nagradu za izvedbu, te posebnu nagradu kao najuspješniji sastav ukupno na 21. susretu tamburaških orkestara i sastava, održanom 4.-5.10.2014. u DUGOM SELU.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 4. i 5. listopada 2014. održan je 21. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

              Na Susretu je nastupilo 9 tamburaških orkestara iz Varaždina, Zagreba, Čakovca, Draganića, Starog Petrovog Sela, Adamovca, Mihovljana, Male Subotice i Trnovca

 te 10 tamburaških sastava iz Maruševca, Šandorovca, Gole, Zaboka, Laza Bistričkog, Draganića, Jalševec Nartskog, Novigrada Podravskog, Varaždina te Karlovca sa sveukupno preko 400 izvođača.

Ove godine za Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 58 tamburaških orkestara i sastava iz 8 hrvatskih županija s preko 1000 izvođača!
              Stručno povjerenstvo u sastavu Željko Bradić (predsjednik), Siniša Leopold i Ivan Potočnik dodijelilo je sljedeće nagrade Hrvatskog sabora kulture:

              - u kategoriji folklornih sastava

1. Nagradu Folklornom sastavu KUD-a „Sv. Juraj“, Draganić,

2. Nagradu Tamburaškom sastavu KUD-a „Laz“, Laz Bistrički

 te dvije Treće nagrade i to:

Tamburaškom sastavu KUD-a „Tančec“ Jalševec Nartski i Folklornom sastavu Karlovačkog tamburaškog orkestra.

              Prema odluci Stručnog povjerenstva, ekskluzivni sponzor, ''Glazbalarski obrt Mario Žmegač“ dodijelio je bisernicu Folklornom sastavu KUD-a „Sv. Juraj“ iz Draganića, kao ukupno najuspješnijem sastavu 21. Susreta.
              Željko Andričević i Ivica Krpan, u ime Društva za promicanje hrvatske kulture i baštine "Šokadija-Zagreb“ darovali su prvonagrađenima „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića.
              Pokroviteljstvo 21. Susreta potpisuju Ministarstvo kulture RH i Zagrebačka županija, a supokroviteljstvo turističke zajednice Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela.

 

„SVI PUTEVI VODE U RIM”  -  KUD „Sv. Juraj“ Draganić je svoj pronašao i ostvario

U godini u kojoj Društvo obilježava 80 godišnjicu rada ostvareno je višegodišnje planirano gostovanje u Rim i Vatikan. Gostovanje je organizirano u suradnji s Talijansko-hrvatskom udrugom u Rimu, Papinskim zavodom sv. Jeronima, hrvatskim hodočasničkim domom „DOMUS CROATA“ u Rimu i Hrvatskim veleposlanstvom pri sv. Stolici u Rimu.

Zahvaljujući susretljivosti i gostoprimstvu svih navedenih subjekata članovi Društva predstavili su svoju zavičajnu tradicijsku baštinu, te razgledali kulturne i povijesne znamenitosti Rima i Vatikana.

Vrhunac gostovanja svakako je predstavljala nazočnost na općoj audijenciji kod sv. Oca Franje na koju su članovi Društva krenuli u svečanim draganićkim nošnjama. Tisuće i tisuće vjernika već u ranim jutarnjim satima popunjavalo je Trg sv. Petra. Zahvaljujući angažmanu Veleposlanstva RH pri Sv. Stolici Društvu su osigurane karte na prestižnom mjestu, neposredno na ulazu u Baziliku sv. Petra, odnosno pozadini pozicije sv. Oca za vrijeme dok je držao audijenciju. Opće uzbuđenje članovi Društva doživjeli su penjajući s do rezerviranog mjesta. Naime, do predviđene pozicije morali su prijeći preko cijeloga trga gdje su ih okupljeni vjernici sa svih strana svijeta radosno pozdravljali na raznim jezicima, zaustavljali i fotografirali .. osjećaj je to povezanosti s cijelim svijetom, osjećaj koji se urezuje u pamćenje. Poseban dojam i uzbuđenje vladao je čitavim Trgom kad se pojavio sv. Otac.  Njegov govor na audijenciji bio je posvećen majci Crkvi koja uči svoju djecu djelima milosrđa. (Detaljnije o katehezi pape Franje na općoj audijenciji možete pročitati na stranici http://w2.vatican.va/content/francesco/hr/audiences/2014/documents/papa-francesco_20140910_udienza-generale.html ; dok video zapis možete pogledati na http://www.radiovaticana.va/player/index_fb.asp?language=it&tic=VA_4KQA8FF7)

Vezano uz prezentaciju zavičajne tradicijske baštine za vrijeme gostovanja izdvojit ćemo postavljanje tzv. žive izložbe naziva „Gizdavi Draganićaki plemenita roda“ u predvorju Zavoda sv. Jeronima. Posjetitelje je na talijanskom jeziku kroz izložbu vodila gđa. Sarah Zuhra Lukanić, zamjenica predsjednika Talijansko hrvatske udruge u Rimu. Između ostalih izložbu su pratili: vlč. Marko Đurin, vicerektor Zavoda sv. Jeronima, zatim predstavnica Veleposlanstva RH u Rimu, gđa. Sonja   i voditelj na Radio Vatikanu, g. Marko Latinčić koji je nakon odgledane izložbe pozvao predstavnike Društva na snimanje emisije o Društvu s osvrtom na postavljenju izložbu i gostovanje u Rimu. Zahvaljujući tom susretu snimljena su dva priloga za Radio Vatikan. Prvi prilog emitiran je u utorak 9.9. u dnevnom javljanju hrvatske redakcije, a drugi je snimljen 10.9. neposredno nakon audijencije sa sv. Ocem Franjom i emitiran istog dana. (Snimke obje emisije također možete poslušati na adresi : http://hr.radiovaticana.va/news/2014/09/09/dragani%C4%87aki_o_svojem_kraju_i_kulturnom_djelovanju/cro-824352.).  Povrh toga spomenuta živa izložba kao i folklorni nastup održan je u predprostoru crkve sv. Justine čijoj župi pripada i Domus Croata u kojem su članovi Društva bili smješteni.

Ovim putem članovi KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić toplo se još jednom zahvaljuju svim članovima Talijansko-hrvatske udruge u Rimu, a posebno gđi. Sarah Zuhri Lukanić i g. Mirku Šikiću; vlč. Marku Đurinu, vicerektoru Zavoda sv. Jeronima (koji je Društvu prikazao prostore Zavoda i crkve te ispričao povijest i sadašnjost Zavoda); g. Hrvoju Franušiću iz Veleposlanstva pri sv. Stolici, g. Mati Martinoviću, upravitelju Domus Croata, g. Marku Latinčiću, voditelju na Radio Vatikanu, i našem vodiču g. Slavi Manduriću koji je punih pet dana svojim znanjem okupirao pažnju svih putnika i uz kojega su prisutni detaljno upoznali brojne hrvatske tragove u Vječnom gradu.

Latinska izreka, spomenuta na početku ovog osvrta; “Svi putovi vode u Rim” i danas zvuči aktualno pri pogledu na masu turista koji se tiskaju oko bezbroj spomenika kulture Vječnog grada.; a nakon obilaska samo osnovnih znamenitosti toga grada može se zaključiti da doista vrijedi i ova poznata izreka: „Rim nije grad, Rim je kultura“.

 

 


opširnije >

TAMBURAŠI, PLESAČI, PJEVAČI KUD-A SVETI JURAJ DRAGANIĆ BRAVO, BRAVO, BRAVO!!!!!!

U Gradskom kazalištu Zorin dom u nedjelju 25.05. održana je  49. županijska smotra tamburaških orkestara i malih sastava, na kojoj je nastupilo sedam orkestara i sastava iz Karlovca, Draganića, Duge Rese i Ogulina. Zasviralo je ukupno 164 svirača.

Najbrojniji su bili predstavnici KUD-a Sv. Juraj iz Draganića. Nastupili su u tri kategorije i to: Tamburaški orkestar KUD-a Sveti Juraj, Tamburaški sastav KUD-a Sveti Juraj i vokalna skupina, te Dječji tamburaški orkestar “Jurići.

Nastupe tamburaša  budno je  pratio selektor Hrvatskog sabora kulture Željko Bradić, koji je odabrao najuspješnije orkestre na ovogodišnjoj smotri a to su Tamburaški orkestar  i Tamburaški sastav KUD-a Sv. Juraj Draganić koji će predstavljati Karlovačku županiju na 21. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u listopadu u Dugom Selu.

Čestitajmo svi zajedno tamburašima KUD-a Sv. Juraj i njihovom neumornom voditelju i učitelju  gosp. Josipu Vuširu  pod čijom su dirigentskom palicom  još jednom dokazali da su najbolji u Karlovačkoj županiji, te su se tako pridružili folklornoj grupi „Fijolice“ KUD-a Sv. Juraj Draganić koja je također na dječjoj smotri folklora Karlovačke županije prije tjedan dana osvojila titulu najbolje pod vodstvom  Sanje Vrbanić Stanićak.

Ponosimo se KUD-om Sveti Juraj i njihovim uspjesima,  kao i time što će u ovoj godini jubilarnih obljetnica  Plemenitu Općinu Draganić i cijelu Županiju predstavljati na državnim smotrama.  

80. OBLJETNICA DJELOVANJA I RADA KUD-a SVETI JURAJ DRAGANIĆ

80. GODINA  KUD-a SVETI JURAJ DRAGANIĆ

OBLJETNIČKI KONCERT ZA PAMĆENJE!

Spektakularan koncert  amaterskog kulturno umjetničkog društva Sveti Juraj Draganić kojim je obilježena 80. obljetnica postojanja i rada, održan u petak, 25. travnja 2014. u   Domu HV Zrinski u Karlovcu, zasigurno će dugo pamtiti svi gledatelji koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu.  Bio je to dvoipolsatni melem za dušu i praznik za oči i uši tijekom kojeg je 156 sudionika –članova KUD-a  Sv. Juraj Draganić pjesmom i plesom otvorilo publici svoja draganićka srca.

Sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate draganićke nošnje, plesne i glazbeno- pjevačke  tradicije, KUD Sv. Juraj  je svojim koncertom dokazao i opravdao svoj visoki ugled koji uživa, ne samo  u Karlovačkoj Županiji već i na nivou Hrvatske, a što je potvrđeno visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH gosp. Ive Josipovića, Karlovačke županije na čelu sa Županom gosp. Ivanom Vučićem, te Općine Draganić.  

Sva ljepota draganićke tradicije mogla se vidjeti prije početka samog koncerta u predvorju Doma kroz živu izložbu „Gizdavi Draganićaki plemenita roda“, zatim i na pozornici,  koju  članovi KUD-a već 80. godina uspješno njeguju i prenose generacijama koje dolaze, a veliku zaslugu i pohvalu za ova ostvarenja i postignuća uz sve članove Društva zavrijedila je svojim predanim radom predsjednica gđa. Draženka Jagatić. Za koreografsko i plesno umijeće na kojem bi ovim amaterima mogli pozavidjeti i mnogi profesionalci sve pohvale zavrijedio je dugogodišnji voditelj i koreograf gosp. Mojmir Golemac, a za predivne instrumentalne note malih i velikih svirača zahvalu je zavrijedio također dugogodišnji voditelj gosp. Josip Vušir.   

Koliko se cijeni rad KUD-a Sv. Juraj osim gromoglasnog pljeska gledatelja,  potvrdili su svojim pohvalama i obljetničkim čestitkama i gosp. Tvrtko Zebec dr. znanosti-  u ime Instituta za etnologiju i folkloristiku RH, Dožupan KŽ gosp. Josip Šafar, gđa. Nikolina Luketić predsjednica ZAKUD-a KŽ  u čije ime je KUD-u uručila i povelju  i  predsjednik Općinskog vijeća Općine Draganić gosp. Josip Jazvac.

Veliko  HVALA svim članovima KUD-a Sveti Juraj Draganić i njihovim voditeljima za ovu nezaboravnu večer, sa željama za daljnji uspješan rad na njegovanju i čuvanju tradicijske baštine  i promociji našeg Draganića, Karlovačke županije i Domovine Hrvatske.

BOG VAS BLAGOSLOVIO AMEN.  ŽIVJELI!

NOVO- STARO VODSTVO I DALJE NA ČELU KUD-a SV. JURAJ DRAGANIĆ

     KUD Sv. Juraj  Draganić i dalje će voditi dosadašnje vodstvo, kao predsjednica Draženka Jagatić, a na mjestu njezine zamjenice Alenka Bujan.  Ovo je, naime, odlučila Skupština društva koja je potvrdila i novi četverogodišnji mandat za sve članove Upravnog odbora (Nedeljko Bujan, Ivan Črne, Mijo Gašpić, Renata Jazvac, Petar Prstac, Tomislav Stanićak, Barica Tomašković) jedino je smijenjena Sanja Vrbanić Stanićak na osobni zahtjev zbog obiteljskih razloga. Na njezino mjesto u Upravni odbor izabrana je Željka Domjančić. Također je potvrđen i mandat dosadašnjim članovima Nadzornog odbora (Marica Boričević, Željko Jerečić, Višnja Golub).

      Skupština je bila prilika i za druženje, te putem video zida prisjećanje na  mnogobrojne nastupe, gostovanja, aktivnosti i događanja na kojima su sudjelovali i koje su organizirali u protekloj godini. Planovi za tekuću 2014. godinu, u kojoj Društvo obilježava 80 godina organiziranog kulturno-umjetničkog rada u Draganiću, također su jednoglasno usvojeni. Naglašeno je da se ova iznimna obljetnica održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića.

 

KUDOVCI NA BOŽIĆNOM KONCERTU U ZAGREBU

   

U prekrasnom ambijentu crkve Sv.Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu

i  pred prepunim auditorijem, u petak, 10.siječnja 2014.  u 20sati,

održan je  Božićni koncert.

       U veoma lijepo složenom programu, u ovom još uvijek blagdanskom vremenu,

prekrasan Božićni ugođaj priredile su nam

4 pjevačke skupine, a među njima, počašćeni pozivom

bili su i  članovi KUD-a „Sv.Juraj“ Draganić.

      Svi učesnici, predivnih sat vremena plijenili su pažnju prisutnih svečano odjeveni u narodne  nošnje svoga kraja  izvedbama  božićnih pjesmama uz pratnju tamburaša, što se dalo procijeniti i po gromoglasnom pljesku kojim su posjetitelji nagradili sve sudionike koncerta. Nakon koncerta svi učesnici bili su počašćeni na domjenku u prostorijama franjevačkog samostana.

      Ovim nastupom  u srcu Zagreba, KUD „Sv. Juraj“ Draganić još jednom je  potvrdio  nivo vrijednosti neumornog rada svojih članova  na očuvanju

  bogate i katoličke tradicije draganićkog kraja.


ODRŽAN HUMANITARNI " BOŽIĆNI SPEKTAKL" U KULTURNOM CENTRU DRAGANIĆ

       Draganićaki i svi ljudi dobre volje koji su u petak, 27.12.2013.g. bili u prepunoj dvorani Kulturnog centra Draganić na humanitarnom Božićnom koncertu  još jednom su pokazali jedno veliko srce. Hvala članovima KUD-a Sv. Juraj Draganić koji već 10. Godinu organiziraju Božićni  koncert humanitarnog karaktera  kako bi darovima posjetitelja pomogli djeci iz obitelji koje na najteži način pritišće teret današnjeg života.

      U organizacijskom i izvedbenom smislu, a također i po broju posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više ovo je bio „božićni spektakl“. Mnogobrojni gosti: Hrvatski gajdaški orkestar, KUD "Sveti Rok" iz Skakavca, sastav Škude, puhački orkestar "Stankovo" iz Jastrebarskog, crkveni zborovi „mladi“ i „stari“ župe Sveti Juraj, kao i domaćini,  članovi  svih sekcija KUD-a "Sveti Juraj" pjevali su i svirali srcem, nošeni osjećajima pomoći onima kojima je u ovom trenutku najpotrebitija. Ove će godine pomoći djeci iz triju obitelji s područja župe Sveti Juraj Draganić.

      U humanitarnu pomoć uz KUD Sv. Juraj i darivatelje s ovog koncerta, uključit će se prilozima i Općina Draganić i Grad Jastrebarsko. Pozivamo i sve ostale ljude dobre volje koji osjećaju potrebu pomoći, a nisu iz kojekakvih razloga mogli doći na ovaj humanitarni koncert  da se uključe u ovu akciju, jer „nikad nije kasno“.

       O konačnom ishodu ove humanitarne akcije izvijestit ćemo po njezinom završetku.

OTVORENA IZLOŽBA SLIKARA STJEPANA BARKOVIĆA-BEBE

              U srijedu, 16. listopada 2013.g.  u 19 sati  u Izložbenom salonu gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u ulici Ljudevita Šestića 1 u Karlovcu u nazočnosti brojnih uzvanika  svečano je otvorena  samostalna izložba „draganićkog umjetnika“ Stjepana Barkovića- Bebe.

             

Za sve zaljubljenike u likovni izričaj

 Stjepana Barkovića- Bebe, izložba je otvorena

 do 31. listopada 2013.g. 

Dođite i uživajte u platnima  neumornog draganićkog impresionista- realiste Bebe.

 

KUD "SVETI JURAJ" DRAGANIĆ NAKON GOSTOVANJA U TURSKOJ

          Članovi KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić vratili su se sa devetodnevnog putovanja, od kojih su od 14.-19. kolovoza sudjelovali  na 14. Euroazijskom kulturnom festivalu u turskom gradu Istanbulu.
         Na festivalu je sudjelovalo  ukupno 10 grupa, osim našeg KUD-a iz Hrvatske je na istom festivalu sudjelovalo i KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca, zatim dvije grupe iz Poljske,  Mađarska, Latvija, Rumunjska, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina.

            Sudionici su svečanom povorkom i prvim nastupom na  pozornici moderno uređenog parka u gradskom kvartu naziva Kadiköy  u Istanbulu otvorili festival. Sljedeći nastup koji je prenosila jedna od turskih TV postaja održan je u turističkom naselju Şile na Crnom moru, 70-tak km udaljenom od centra grada. Treći završni koncert predviđen u kvartu Ҫekmeköy nije nažalost održan zbog tragičnog događaja u Egiptu zbog čega je Republika Turska proglasila Dan žalosti.
         U slobodno vrijeme sve sudionike festivala domaćini su proveli kroz glavne kulturne znamenitosti  15- milijunskog grada Istanbula kojeg Bosporski kanal dijeli na europski i azijski dio, koji  iznenađuje  svojom veličinom, graditeljstvom i kulturom, te je  ostavio snažan dojam na sve one koji su ga prvi puta posjetili.

OGULIN- IGRA KOLO 2013.G.

SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

"IGRA KOLO" OGULIN, 14., 15. i 16. lipnja 2013.

PROGRAM:  PETAK, 14. lipnja

20:30 sati/ Konferencijska dvorana POU Ogulin

Večer pučkog kazališta

Kazališna predstava „Sliku tvoju ljubim” KUD-a "Sv. Juraj” Draganići


NEDJELJA, 16. lipnja

17:30 sati /Ulica Bernardina Frankopana

SVEČANI MIMOHOD SUDIONIKA SMOTRE PREDVOĐEN PUHAČKIM ORKESTROM DVD-a OGULIN, OGULINSKIM MAŽORETKINJAMA I FRANKOPANSKOM GARDOM OGULIN

19:00 sati/ Ljetna pozornica u Frankopanskom kaštelu Ogulin

NASTUP 17 KULTURNO UMJETNIČKIH DRUŠTAVA, a među njima i

KUD „Sv, Juraj“ Draganić

JASKANSKI SUSRETI

U nedjelju 9. lipnja završna radijska emisija Jaskanski susreti emitirana je iz sajmišta u Jastrebarskom, a u njoj su sudjelovala brojna društva i pojedinci iz  grada Jasterbarskog i susjednih općina.

Općinu Draganić na svečanoj završnici predstavio je novi načelnik Mr. Stjepan Bencetić te iznio dio planova kojima će se posvetiti u tijeku svog mandata, a sve to svirkom i pjesmama draganićkog kraja popratio je  KUD „Sveti Juraj“ Draganić. Na tradicionalnoj konjičkoj utrci pod nazivom Raga derbi Jaskanski susreti, drugo mjesto na svojem konju osvojio je  mladi jahač Matija Vučković iz Lazine.

Čestitke za uspješan nastup i dostojno predstavljanje Općine Draganić svim učesnicima.

Pogledajte dio nastupa.....

KAVA S PREDSJEDNIKOM IVOM JOSIPOVIĆEM

 U uvodnom dijelu predsjednica KUD-a  Draženka Jagatić predstavila je kratku povijest Općine Draganić i KUD-a "Sv. Juraj", članice KUD-a  predale su predsjedniku za njega i suradnike  "draganićku košaru autohtonih proizvoda" uz napomenu: " kod nas je običaj da se košara i pečica vrate vlasniku", a za sjećanje na ovaj susret predsjedniku je uručena uokvirena draganićka čipka i izvezena maramica kao džepni ukras. Po osmjehu i po riječima zahvalnosti dalo se zaključiti koliko su mu dragi naši pokloni.

               Susret je protekao uz spontano druženje "kao da se znamo". Predsjednik je bio oduševljen brojem mladih članova društva, kao i raznolikošću nošnji koje su nosili, a da i ne govorimo koliko je bio iznenađen pjesmama i plesovima, kao i svirkom kojima su članovi KUD-a  predstavili naš Draganić.

Ovo druženje je još jedno u nizu priznanja koje je  KUD "Sv.Juraj" Draganić dobio za svoj rad na očuvanju višestoljetne kulturne tradicije, nošnji i običaja Draganića. Kao što na kraju susreta reče predsjednik: "čuvajte i njegujte naše običaje i tradiciju, jer kada 01. srpnja 2013.g. Hrvatska postane članica EU vi ćete biti naši ambasadori kulture".

               Na kraju druženja s predsjednikom za sjećanje na ovaj susret uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a vraćena nam je i naša "draganićka košara", ali ne prazna, stari dobri običaji poštuju se  i u predsjedničkim dvorima na Pantovčaku.

                Zahvaljujemo predsjedniku Dr. Ivi Josipoviću što je odvojio dio svog radnog vremena za druženje s članovima KUD-a "Sveti Juraj" Draganić, kao i svima koji su uložili trud i zaslužni su za ovaj nezaboravni susret. 

JOŠ JEDAN USPJEH PREDSTAVE "SLIKU TVOJU LJUBIM"

U nedjelju je u karlovačkom kazalištu Zorin dom održana 6. Smotra kazališnih amatera.

Odigrano je 7 predstava, koje je svojim stručnim okom budno pratila i ocjenjivala selektorica ispred Hrvatskog sabora kulture Dubravka Crnojević- Carić.

Najboljom predstavom u cjelini proglasila je  „Na tri kralja“ u izvedbi Dramskog studija Zorin dom.

Također je prema ocjeni glavne selektorice sve pohvale dobila i naša predstava „Sliku tvoju ljubim“, a od stotinu glumaca iz svih predstava te večeri najboljom glumicom proglašena je „naša Tereza“ – A. Županić, a najboljim  tekstopiscima od svih predstava proglašene su četiri autorice Draženka Jagatić, Višnja Golub, Marica Boričević i Anđela Županić.

Da je predstava „Sliku tvoju ljubim“ bila doista sjajna govori i prepuna dvorana Zorin doma  (ostale predstave odigrane pred pola praznom dvoranom) i njihov gromoglasni pljesak, kao i čestitke svih sudionika Festivala   nakon predstave i  brojnih poziva za gostovanja.

Hvala našoj vjernoj publici i svim posjetiteljima  koji  znaju cijeniti amaterski rad i trud, hvala na stručnim ocjenama  Selektorice  te još jednom jedno veliko hvala svim sudionicima na čestitkama za našu  „čisto amatersku“  predstavu „Sliku tvoju ljubim“.

U NEDJELJU, 24. VELJAČE U 18.30, DOĐITE U ZORIN DOM KARLOVAC I PODRŽITE  DRAMSKU DRUŽINU NAŠEG KUDA U PREDSTAVI „SLIKU TVOJU LJUBIM“

U nedjelju je u  Zorin domu Karlovac, kvalifikacijsko natjecanje za završnicu

 5. Festivala kazališnih amatera pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture.

Sudionici dramskog  kulturnog amaterizma i entuzijazma,  će tijekom cijelog dana od 11 pa sve do 22 sata prikazati čak  sedam predstava.

Ulaz na sve predstave je slobodan, a evo i termina:

11.00 Dramski Studio Zorin doma Karlovac – “Na Tri kralja”

13.00 KUD Korana Slunj – “Krupna žena”

14.30 Dramska skupina Apropo (Jaškovo) – “Inkluzija”

16.00 KUD Izvor Generalski stol – “Kako su živjeli naši stari: Ako nam gazda kopanje ne plati mi ćemo mu brke iščupati”

17.30 KUD Katarina Zrinska Ozalj – “Kak su to delali naši stari”

18.30 Dramska družina KUD Sv. Juraj Draganići – “Sliku tvoju ljubim”

20.30 Dramska sekcija KUD Ključ Trg – “Trebljenje perja”.

 

JESENSKI KONCERT ZA DUŠU I SRCE!

U prvom dijelu na pozornici su se izmjenjivali redom najbolji od najboljih u 2012.g., tamburaši stari-mladi, plesači mali i malo veći, pjevači grupno i pojedinačno, jednom riječju, bila je to večer za uživanje. U drugom dijelu svoje glumačko umijeće pokazali su stariji i mlađi članovi KUDOV-e dramske sekcije u predstavi pod nazivom "Sliku tvoju ljubim". Pljesak gledatelja govorio je više od riječi.
Podijeljene su i zahvalnice sponzorima i donatorima bez kojih ovo Društvo nebi moglo raditi u ovakvom obimu i postizati rezultate koji su prikazani na sceni i u cijelom prostoru. Za sjajne rezultate na smotrama tijekom godine, za sav trud i rad, te za promociju našeg Draganića  svim članovima KUD-a zahvalio je Općinski načelnik Josip Tomačić, koji je ujedno u ime Općine primio  Kudov-u zahvalnicu za svesrdnu i financijsku pomoć koju im općina Draganić daje tijekom godine. 

TAMBURAŠKA VEČER ZA PAMĆENJE

U novouređenoj dvorani Kulturni centar Draganić u organizaciji KUD-a Sv. Juraj Draganić, 03. studenoga održana je 1. Tamburaška večer na kojoj su uz domaćinski tamburaški orkestar nastupili i gosti TO KUD-a Rečica i TO KUD-a Trg.

Čestitke organizatoru  osjećaj je bio jedinstven i neponovljiv, odličan koncert, odlična atmosfera, odlična organizacija.

Čestitke svim sudionicima a posebno tamburašima na iznimnoj koncentraciji i ljepoti sviranja.

Oduševljenje  tamburaške večeri bila je solo točka glazbene obitelji Berdik – četiri brata i mala sestrica, koji osim što sviraju izrađuju i tamburice. Ovom prigodom KUD-u su poklonili jednu bisernicu iz svoje radionice.

Bila je to ugodna večer za pamćenje, a publika, koja se okupila u velikom broju, s velikim je oduševljenjem popratila izvedbe mladih tamburaša domaćina i gostiju.

Pogledajte dio atmosfere ove tamburaške večeri, kao i druženja tamburaša do kasno u noć, koje je fotoobjektivom zabilježila neumorna i sveprisutna članica KUD-a gđa. Barica Tomašković.

SAJAM ŽUPANIJA - ZAGREBAČKI VELESAJAM

 Plesači, pjevači i tamburaši KUD-a Sv. Juraj Draganić u nedjelju, 23. rujna predstavili su dio kulturne baštine Karlovačke županije, a time i draganićkog kraja na "sajmu županija" na Zagrebačkom velesajmu. Raskoši draganićkih nošnji divili su se mnogi posjetioci "sajma" koji su prolazeći između štandova u paviljonu broj 8 zastajkivali čuvši pjesme i plesove draganićkog kraja. Osim pjesama i plesova, draganićaki su prisutne ostavili bez daha svojom "etno revijom".

GLUMCI KUD-A "SV. JURAJ" U NAŠEM LEPOM ZAGORJU

         Dramska sekcija KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, gostovala je 27. kolovoza 2012.g. u našem „lepom“  Zagorju na  manifestaciji  „Tjedan kulture, zabave i sporta Sveti Križ Začretje 2012.“ sa predstavom „Tribljačice, jeste dešle“.

        Predstava je odigrana na otvorenoj pozornici u centru Začretja , a koliko je  „draganićka tribljačija“ bila  interesantna  velikom broju publike te večeri,  vidjelo se po pljesku kojim su „zagorci“ svako malo popratili pojedine scene naše predstave, a time nam dokazali  koliko se cijeni rad  amatera u njegovanju starih običaja  na dijalektu naših predaka.

         Nakon predstave, ljubazni domaćini  Svetog Križa Začretje, ugostili su  sve učesnike programa te večeri u prelijepom ambijentu seoskog izletišta „Kozjak“, oazi sačuvane prirode, zelenila, čistog zraka i tradicionalne  zagorske kuhinje.

 

KUD „Sv. Juraj“ Draganić sudjelovao na

Međunarodnom festivalu folklora u Makedoniji

Članovi KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić predstavljali su Hrvatsku na Međunarodnom festivalu folklora „Makedonsko sonce“ koji je održan u Ohridu od 10. do 14. kolovoza 2012. godine. Uz predstavnike Hrvatske sudjelovale su i folklorne skupine iz Rumunjske, Bugarske, Latvije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Turske i Makedonije.

Pored dva službena nastupa na otvorenoj pozornici uz Ohridsko jezero gdje su se predstavili izvornim draganićkim pjesmama i plesovima, članovi KUD-a „Sv. Juraj“ sudjelovali su i u svečanoj povorci ulicama grada Ohrida privlačeći pozornost bogatstvom i raznolikošću draganićkih nošnji, a uoči nastupa imali su i službeni prijem kod gradonačelnika Ohrida i priliku da dostojno predstave ne samo svoj zavičaj već i svoju domovinu.

Naročitu vrijednost imalo je zajedničko druženje s ostalim sudionicima Festivala tijekom kojeg su ostvarena nova poznanstva i prijateljstva te dogovorena daljnja suradnja.

U slobodno vrijeme za učesnike Festivala organizatori su omogućili razgledavanje povijesnih i kulturnih znamenitosti Ohrida, Struge i Vevčana te vožnju izletničkim brodom po jezeru i posjet manastiru „Sv. Naum“.

Bio je ovo drugi posjet KUD-a „Sv. Juraj“ Makedoniji i Ohridu, a pored ostalog ostat će upamćen po dugom, ali izuzetno zanimljivom i atraktivnom putovanju do Makedonije kroz Crnu Goru i Albaniju.

Kultura
Za sve koji vole tradicionalno
RADIO MREŽNICA

Večer pučkog teatra u Draganiću

objavljeno 18.2.2012. u 8,06
Draganić - Dvije predstave "Pervi put na moru" i "Svoga tela gospodar" na repertoaru su Večeri pučkog teatra koja će se večeras u 19 sati održati u Kulturnom centru Draganića.

Večer organizira KUD "Sveti Juraj", a spomenute predstave izvest će gosti Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje i Dramska družina KUD-a "Naša lipa" iz Tuhelja.

KARLOVAČKI TJEDNIK

Večer pučkog teatra u DraganićuPetak, 17 Veljača 2012 13:02

Sutra (subota) će u prostorijama Kulturnog centra u Draganiću biti organizirana “Večer pučkog teatra”. Na programu će biti predstava “Pervi put na moru”, Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje i “Svoga tela gospodar”, Dramske družine KUD-a „Naša lipa“ iz Tuhelja.


“Večer pučkog teatra” započinje u 19 sati. (br)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com


JOŠ JEDNA NEZABORAVNA "VEČER PUČKOG TEATRA" U DRAGANIĆU

           Veljača je u Draganiću ove godine naročito hladan mjesec,sa puno snijega i leda, naizgled se čini kako u ovim zimskim uvjetima u Draganiću sve miruje, od mnogobrojnih udruga na području nema nekih aktivnosti koje bi pokrenule društveni život u ovim hladnim zimskim danima,  no nije baš tako ima i onih koji  unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima nisu utonuli u zimski san. KUD Sv. Juraj  redovno obavlja svoje aktivnosti  sa svim svojim sekcijama, nema odmora, zacrtane projekte za 2012. godinu treba realizirati, a da bi u tome uspjeli, pored ostalog  potrebno je ulagati svoj trud i  svoje vrijeme kroz cijelu godinu.
           Brinu oni i za društveni život svojih mještana, nedaju da zamre, stalno nešto organiziraju kako bi navikli svoje draganićake na kulturna događanja, pa je tako prošle subote u Kulturnom centru Draganić održana "večer pučkog teatra", što je već tradicionalno u veljači već treću godinu za redom. Mnogobrojni posjetioci - ljubitelji dramske umjetnosti uživali su  u dvjema predstavama naših prijateljskih dramskih skupina i to: u predstavi, odnosno kajkavskoj komediji  "Pervi put na moru" autorice Nade Jačmenice koju su izveli članovi  amaterske kazališne skupine  Sveti  križ Začretje koji su ujedno i članovi  Zagorske lige za borbu protiv raka u sklopu koje je pokrenuta Biblioteka "Smijeh je lijek". Uz komediju kako su se tri zagorske familije provele prvi  put na moru i što im se sve događalo dvoranom je odjekivao samo smijeh i  pljesak okupljenih.  Dramska družina KUD-a Naša lipa Tuhelj, s predstavom «Svoga tela gospodar», prema pripovijetci Slavka Kolara također je sa dozom humora u trajanju od 80 minuta oslikala slojevitost likova, mentaliteta i životne problematike, što je okupljenima također izmamilo i smijeh, a u nekim momentima i suze, kao i gromoglasni  pljesak.
           Brojni posjetitelji  oduševljeni su otišli iz dvorane, sa pohvalama  svim glumcima na maltene profesionalnoj glumi, te sa zahvalama našem KUD-u  što je organiziranjem ove večeri smijeha mnogima "razbio" monotoniju ovih zimskih večeri.
          Čestitke KUD-u Sv, Juraj Draganić na kontinuiranom radu i organizaciji  manifestacija koje pokreću Draganić, kao i svim učesnicima u predstavama na "Večeri pučkog teatra". Općina Draganić.

         Pogledajte prizore iz predstava, zabilježene objektivom neumorne B.Tomašković....

   

KUD "Sveti Juraj" DRAGANIĆ : Gostovanje u Cvetkoviću

 

DRAMSKA GRUPA

KUD-a "Sv. Juraj"

Draganić

 

izvest će kazališnu predstavu pod nazivom

"Tribljačice,jeste dešle?" 

u subotu 17. ožujka 2012.g. u 19:30 h

u vatrogasnom domu CVETKOVIĆ


                                                                                               Ulaz: 10 kn

DRAGANIĆKA TRIBLJAČIJA

DOBAR VEČER DRUŽINA

      I ove godine u Dvorani doma HV Zrinski u Karlovcu KUD Sv. Juraj Draganić  oduševio je publiku  održanim koncertom pod nazivom „Dobar večer družina“. Bio je to još jedan  „praznik za oči i dušu“ kada se nakon podignutog zastora na sceni okruženoj prirodnim zelenilom  „ukazala“ sva raskoš i bogatstvo draganićkih nošnji koje je ponosno i smjelo nosilo 130 pjevača, plesača i svirača svih uzrasta.
    U prvom dijelu koncerta, srčano i zdušno,  izmjenjivale su se koreografije  draganićkih plesova, pjesama svirke i običaja, dječje draganićke igre i običaji, a u drugom dijelu, suvereno vladajući scenom, dvoranom su odjekivali koraci i pjesma Bunjevca i Prigorja kojima su draganićaki   pokazali kako se voli domovina Hrvatska. Koncert su svojim pjesmama i običajima uveličali i dragi gosti članovi KUD-ova „Sveta Ana“ iz Vučjaka - Karlovac, te „Sveta Jana“ iz Gorice Svetojanske kraj Jastrebarskog.
   Publika je čitavo vrijeme koncerta ovacijama nagrađivala  izvedbe pjesama i plesova  od kojih su neke,  probudile vatromet emocija izmamivši im suze u očima i mnoge vratile u dane mladosti.
    KUD Sveti Juraj Draganić svojim godišnjim koncertima želi pokazati kulturnu baštinu  prave umjetničke vrijednosti, iako je teško postići ovakvu kvalitetu zbog nedostatka financijskih sredstava, ipak svi članovi daju svoj maksimum, a uz pomoć donacija dobrih ljudi, te općine Draganić koja podupire aktivnosti Društva redovnim sredstvima kroz godinu, nastoje ustrajati u svom radu i „plodove“  toga rada podijeliti sa onima koji to vole i cijene.
    Čestitke svim članovima KUD-a na profesionalnosti (iako samo amateri), srčanosti, dostojanstvu i ustrajnosti.
   Pogledajte dio tog „spektakla“  i „praznika za oči i dušu“ koji je svojim fotoobjektivom zabilježila neumorna i uvijek tu gđa. Tomašković……..

JURJEVSKO PROŠTENJE

 

ŽUPANIJSKA SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA

Dječje skupine KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, JURIĆI i FIJOLICE, nastupale su na 38. Smotri dječjeg folklora Karlovačke županije.

Smotru su organizirali Zajednica organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti Karlovac i ZAKUD Karlovačke županije. Ukupno je nastupila 21 dječja skupina.

Stručno povjerenstvo u sastavu:  selektor iz Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja Goran Knežević, akademska violinistica Astrid Pavletić i viši kustos etnolog iz Gradskog muzeja u Karlovcu Jana Mihalić odlučili su da na državnu smotru u kategoriji mlađih folkloraša idu članovi KUD-a “Klek” iz Ogulina, a u nešto starijoj dobnoj skupini članovi KUD-a “Sveti Juraj” iz Draganića, tj. DJEČJA SKUPINA FIJOLICE.

 

ŽUPANIJSKA SMOTRA TAMBURAŠKIH ORKESTARA

Tamburaški orkestar KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić nastupio je na 47. županijskoj smotri tamburaških orkestara i malih sastava u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Tamburaši iz Draganića dijele prvo mjesto s Karlovačkim tamburaškim orkestrom koji će predstavljati Karlovačku županiju na državnoj smotri u listopadu u Ogulinu.

 

 

Izvješće o nastupu  društava na 16. smotri "Igra kolo", Ogulin 2012.

Dr. sc. Joško Ćaleta

Institut za etnologiju i folkloristiku

Odsjek za folklornu glazbu i ples

Šubićeva ulica 42

10000 Zagreb

Opća zapažanja

Šesnaesta po redu smotra izvornog folklora karlovačke županije „Igra kolo“ pokazala je svu ljepotu i raznolikost tradicijske glazbeno-plesne kulture karlovačke županije. Ona je pokazatelj pravog stanja na području tradicijske izvođačke prakse u županiji koja u posljednja dva desetljeća kontinuirano kulminira gradi kroz aktivnosti brojnih kvalitetnih folklornih skupina čiji članovi i voditelji ulažu izuzetne napore u istraživanju, rekonstrukciji , postavljanju i realiziranju programa predstavljanja lokalne tradicijske glazbeno- plesne prakse.

Ovogodišnja dva koncerta (subota i nedjelja) predstavila su na već ustaljeni način nastupe tridesetak folklornih skupina.

Komisija je i ovoga puta stvarno imala problem izabrati najbolje od najboljih. Sve nastupe folklornih skupina, komisija je pohvalila spomenuvši i činjenicu da u ovom momentu sigurno dvadesetak skupina (ako ne i više) može najreprezentativnije predstavljati svoju županiju diljem Hrvatske i svijeta, te ukazala na pojedine propuste i možebitna poboljšanja u koncepciji izvedenog programa. Isto tako, komisija je naglasila da su izabrana društva dužna predstaviti viđene programe a ne izvoditi "eksperimente" na smotrama na kojima predstavljaju karlovačku županiju, što su svojim vrsnim nastupima sve skupine prijašnjih godina i potvrdile. Nikolina Luketić je zadužena za raspoređivanje istaknutih skupina kao reprezente na pojedinim smotrama.

Na osnovu viđenog i na "okruglom stolu" komentiranog, komisija je posebno istakla određeni broj skupina koje će tokom sljedeće godine predstavljati svoju županiju na brojnim susretima i smotrama diljem Hrvatske:

  KUD "SV. JURAJ" DRAGANIĆ  ide na smotru  ĐAKOVAČKI  VEZOVI

 Mostanje, Kamanje, Slunj, Turanj, Dubravci

Isto tako predstavnici ove županije biti će društva:

Lasinja, Modruš, Rečica, Zagorje Ogulinsko, Cetingrad, Rakovica

Smatramo da će navedene skupine kvalitetno i reprezentativno predstavljati tradicijsku glazbu, ples i običaje karlovačke županije na smotrama diljem Lijepe naše.

Smotra u Ogulinu još jednom je pokazala da spada u kvalitetne ili je čak i najkvalitetnija regionalna (županijska) smotra izvornog folklora u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da će i ovo izvješće potaknuti odgovorne u Ministarstvu kulture i županijskom uredu za kulturu da shodno tome i financijski potpomognu nastavak održavanja ove značajne manifestacije.

Druga večer - nastup kulturno-umjetničkih društava, komentari;

13. KUD “Sveti Juraj”, Draganići ( 6:25 min)

Sunčev zračak – za razliku od prošle godine ove godine započinje solo izvedbom pa duetom. Zanimljiv koncept, dobro realiziran. Izvrsna izvedba.

Tri goluba nebom lete – muško pjevačka skupina; dobro otpjevano! ove godine malo sažetije sa ulascima pa je i scenski dinamično i zanimljivo;

Čardaš na piske (usna harmonika) – kao pratnja scenskoj radnji koja prerasta u ples – taman mjera (za razliku od lani) Vrsni svirci!

Kad mladi vojnik – mješovita pjevačka skupina, dobro otpjevano, uz pratnju i scensko događanja koje ponovno diže atmosferu pogotovo kad to izvedu iskusni izvođači a članovi ovog društva su upravo to! Jako dobro!

Drmeš uz posamič – pravi kraj, finale izvrsnog scenskog prikaza. Hvala što ste poslušali prošlogodišnje savjete, ovo sad ima glavu i rep i mislim da je s velikim zadovoljstvom možete izvoditi na svim scenama na kojima ćete predstavljati kako svoj kraj tako i svoju županiju i ovu smotru! Ova izvedba zaista spada u sam vrh izvedbene prakse tradicijske glazbeno-plesne scene ne samo Karlovačke županije nego i šire. Čestitam!

Dr. sc. Joško Ćaleta

Institut za etnologiju i folkloristiku

Odsjek za folklornu glazbu i ples

KUD SV.JURAJ DRAGANIĆ I HRVATSKI NARODNI DOM IZ KANADE

      KUD „Sv. Juraj“ Draganić bio je domaćin susreta iseljene i domovinske Hrvatske u utorak, 05. srpnja 2011.g. Ugostili su  folklorno društvo iz Hamiltona- Kanada  „Hrvatski narodni dom“, te zajedno u prepunoj  Dvorani kulturnog centra Draganić održali koncert, razmijenili pozdrave i darove za sjećanje na ovaj dan, te uz bogatu večeru pravih domaćih specijaliteta, pjesmu, svirku i ples nastavili druženje do kasno u noć.

     Posebna radost za sve nas bila je ta što smo uz goste iz raznih krajeva „lijepe naše“- članova društva  Hrvatskog narodnog doma ugostili i nekoliko iseljenih draganićkih familija, a euforiju emocija izazvao je  naš  „lazinčak“ Juraj Vučković koji je sa svojom familijom prvi put nakon 49 godina  posjetio svoju Domovinu i naš i njegov Draganić.  

      Bilo je to zbilja jedno predivno druženje iseljene Hrvatske u domovini, jednostavno trebalo je to doživjeti. Mladi i oni malo manje mladi, svi ko jedno srce, na jednom mjestu, uz pjesmu, smijeh i radost vidljivu na svim licima, a i poneku suzu koja se nastojala sakriti od drugih.

      I na kraju što drugo reći nego jedno veliko hvala za ovaj susret.

      Pogledajte dio ovog susreta zabilježenog  fotoaparatom sveprisutne naše Barice…….

KUD SA PREDSTAVOM U SVETOJ JANI - NEDJELJA 23.10.2011.g. u 19 sati

KUD "Sveti Juraj" DRAGANIĆ : Gostovanje u SVETOJ JANI

                                             DRAMSKA GRUPA

                                  KUD-a "Sv. Juraj" Draganić

                  u nedjelju 23. listopada 2011. g. od 19,00 h

                   u Vatrogasnom domu u SVETOJ JANI

                                     (Gorica Svetojanska)

                                izvest će kazališnu predstavu

      "Sedmakim v Korlavac - s frtaljicu domof"

      Opustite se uz predstavu temeljenu na povijesnim

           duhovitim sličicama iz putničkog vagona

        koji je sajmenim danom prevozio Draganićake

                                 u Karlovac


 

19.09.2011. - DRAMSKA GRUPA GOSTUJE U BUŠEVCU NA NOĆI KAZALIŠTA

23.11.2011.g. - dramska grupa gostuje u Pučkom kazalištu Gospić

SVETI NIKOLA U CRKVI SVETI JURAJ U DRAGANIĆU

04.12.2011. u nasu crkvu Sv.Juraj stigao je Sv.Nikola .

Da  je djeci ovo najdrazi svetac svjedoci dolazak preko 350 djece i roditelja.

Udruga "Contessa" iz Draganica, Glazbena skola iz Karlovca , gitaristi i zbor  "Krijesnice" iz Lukovdola,pobrinuli su se za  veselu atmosferu iscekivanja Sv.Nikole.

Nas zupnik Stjepan Prugovecki pricao je djeci o dobroti ,pomaganju, brizi i darivanju.

Darko Protulipac odlican i ove godine u ulozi  Sv.Nikole.

TZ Draganic i OS.Draganic  pomogli su u organizaciji ovog lijepog okupljanja.

Svima hvala !!!!!Vidimo se na Bozicnom sajmu u Draganicu.

Kako je to bilo pogledajte uskoro............

KUD "SV. JURAJ"

DRAGANIĆ 

poziva Vas na

HUMANITARNI

BOŽIĆNI KONCERT 

UTORAK, 27.12.2011. god.

 u 19:00 sati

Kulturni centar Draganić

GOSTI:  KARLOVAČKI VOKALNI OKTET

CRKVENI ZBOR ŽUPE DRAGANIĆ

KUD „SV.  JANA“  GORICA SVETOJANSKA

OPĆINSKA LIMENA GLAZBA

PETROVSKO-ŠPOLJARI

BOŽIĆNIM KONCERTOM KUD SV. JURAJ MJEŠTANIMA  ULJEPŠAO BLAGDANSKO VRIJEME,
 A NOVČANIM PRILOGOM OBRADOVAO JEDNU OBITELJ.

        Dvorana u Kulturnom centru Draganić bila je „pretijesna“ za sve posjetitelje koji su 27.12.2011.g. došli uživati u  Božićnom  koncertu kojeg su uz članove KUD-a Sv. Juraj Draganić  u ovo blagdansko vrijeme uljepšali i njihovi mnogobrojni gosti.  
      Kao i svih godina do sada KUD Sv. Juraj Draganić pokazao je i svoju humanost, te sav dobrovoljni prilog  kojeg su darovali ljudi velikog srca – posjetioci, uručili obitelji bivše članice KUD-a  iz Draganića. Vjerujemo  kako je ova pomoć barem malo uljepšala  Božićno-novogodišnje blagdane ovoj obitelji.
        Zahvaljujemo svim ljudima dobre volje koji su i ovaj put iskazali svoju velikodušnost dobrovoljnim prilozima za pomoć nevoljnima, kao i Članovima KUD-a Sv. Juraj Draganić koji su se unatoč velikih  potreba  Društva, odrekli prikupljenih darova kako bi pomogli ovoj obitelji s četvero mališana, a time im pokazali kako nisu zaboravljeni. 
      Božićni koncert  ispunio je srca publike koja je uživala u svakoj minuti koncerta punog blagdanskog ozračja ........... pogledajte mali ugođaj.

VEČER PUČKOG TEATRA

KUD „Sv. Juraj“ Draganić
poziva Vas na

V E Č E R   P U Č K O G  T E A T R A
u SUBOTU, 18.VELJAČE 2012.G.
u 19 sati
Dvorana "Kulturni centar Draganić"

POGLEDAJTE PREDSTAVE U IZVEDBI

Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje
PREDSTAVA

"PERVI PUT NA MORU"
  i
Dramske družine  KUD-a „Naša lipa“ Tuhelj    
PREDSTAVA SLAVKA KOLARA

"SVOGA TELA GOSPODAR"
                                   
                                                                          Ulaz 20,00 kn


I MEDIJI POZIVAJU NA VEČER PUČKOG TEATRA U DRAGANIĆ...

Dvije amaterske predstave na večeri pučkog teatra u Draganiću

Sjajni kazališni amateri iz KUD Sveti Juraj Draganići, koji su za predstavu “Sedmokim v Karlovac – s frtaljicu domof” osvojili nagradu za najinventivniju predstavu 51. Festivala kazališnih amatera Hrvatske (u konkurenciji 147 predstava!) te još dvije nominacije za najbolju predstavu u cjelini i njegovanje kulturne baštine, pučki će teatar večeras približiti i svojim sumještanima. Ovog puta neće nastupati oni, no ugostit će prijatelje iz Svetog križa Začretja, čije će Amatersko dramsko kazalište izvesti predstavu “Pervi put na moru”, te dramsku družinu KUD-a “Naša lipa” iz Tuhelja, koja je također bila među najzapaženijima na 51. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske, s predstavom “Svoga tela gospodar”. Program počinje u 19 sati u Kulturnom centru.

KAportal.hr

"FRTALJICA" DIPELJALA JOŠ JEDNI PRIZNANJE, OVAJ PUT IZ HVARA

    KUD „Sveti Juraj“  donio još jedno državno priznanje u Draganić!!

 

    Završio je 51. FESTIVAL KAZALIŠNIH AMATERA HRVATSKE koji se od 18. do 22. svibnja održavao u Stari gradu na otoku Hvaru.

    Za ovaj festival u organizaciji Hrvatskog sabora kulture bilo je prijavljeno ukupno 147 amaterskih kazališnih skupina, no samo  16 ih je odabrano da  svoju  predstavu odigra  na ovom Festivalu.  Dramska skupina  KUD-a „Sv. Juraj“ iz Draganića  izuzetno je ponosna što je kao jedini predstavnik Karlovačke županije sudjelovala na ovom Festivalu, te predstavom „SEDMOKIM F KORLAVAC, S FRTALJICU DOMOF“ dostojno predstavila Županiju, kao i  svoje mjesto Draganić.

     Stručno povjerenstvo u sastavu :  Dubravka Crnojević – Carić – redateljica i glumica

                                                           Vjekoslav Janković – dramski pedagog, glumac i redatelj

                                                           Barbara Rocco – glumica i redateljica

       Te njihovi pomoćnici:

                                                           Robert Raponja – selektor i redatelj

                                                           Mirko Kovačević -  stručni suradnik za kazalište HSK

      

nisu imali dovoljno riječi kojima bi prenijeli hvalospjeve za  „draganićku predstavu“, od režije, spontanosti glume, jednostavnosti  originalne scenografije do raznolikosti  lokalnih (autohtonih)  kostima, da bi se  na kraju hvalospjev   Povjerenstva stopio u jednu riječ „biser  festivala“.

 Draganićaki su ponosni  što je njihova predstava  nominirana čak u tri kategorije:

-         za najbolju predstavu na Festivalu (ipak izabrana  predstava Put u Ameriku’ što ju je odigrala ‘Češka besida’ iz Doljana

-         za  očuvanje  kulturne baštine (izabrana je predstava KUD-a  ‘Družina’ iz Paga)

-         ZA NAJINVENTIVNIJU PREDSTAVU -  za što su  i dobili  priznanje, a što bi  prema riječima  članova  stručnog Povjerenstva laički  pojasnili  kao  „ajd, se vi usudite to napraviti“ ili  „nadmašili ste sami sebe“.

       

       Što reći na kraju, nego čestitati članovima dramske sekcije KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić  i svima koji su na bilo koji način  doprinijeli da u Draganić dođe još jedno  državno priznanje  za  amaterski rad.

 

       Opisano i  što nije, možete  pogledati ovdje………  

 

SAMOSTALNA  IZLOŽBA  SLIKARA- IMPRESIONISTA

STJEPAN BARKOVIĆA -BEBE!

 

              U utorak, 24. svibnja 2011.g.  u 19 sati  u galeriji Studentskog centra  Karlovac u Karlovcu svečano je otvorena  samostalna izložba „draganićkog umjetnika“ Stjepana Barkovića- Bebe.

              Otvorenju su nazočili  brojni uzvanici,  prijatelji i znanci Stjepana Barkovića, kao i mnogi  drugi zaljubljenici u  djela  „majstora boje i kista“.

              Općina Draganić  je ponosna  što je  Beba  kroz realistično- impresionistički izričaj oslikao i  karlovačke gradske četvrti i rijeke, mnoga  okolna mjesta, a   najvećim dijelom  naš  Draganić , te bojom i kistom  izrazio  svoje osjećaje prema rodnom kraju, koji na njegovim slikama  diše, miriše, žubori i cvjeta.

               Stjepan Barković je kroz dvadeset godina bavljenja intenzivnim slikarskim radom ovom izložbom  pokazao kako se njegova likovna ostvarenja mogu u velikoj mjeri staviti  u red  i poznatijih akademskih likovnih umjetnika.       

 

Za sve zainteresirane zaljubljenike u likovnu umjetnost,

izložba Stjepana Barkovića- Bebe u

 Galeriji Studentskog centra  u Karlovcu, Frankopanska 5

ostaje otvorena do 27. lipnja 2011.g.

 

Dođite i uživajte u mirisu žitnih polja, žuboru potoka, ljetnim žegama, kišnim jesenima i prohladnim zimama – „na platnu“……..

RSS